ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Μια Σύντομη Εισαγωγή στο Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς

 ΑγγλικάΤο 1991, και στο πλαίσιο του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής –Ο Προφήτης Ηλίας», γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία ενός λαογραφικού μουσείου Βλαχοκερασιάς. Υπό την αιγίδα του Σ.Β.Α. ακολούθησε έρευνα πεδίου από τον κοινωνιολόγο Νίκο Π. Πετρόπουλο και τον εκπαιδευτικό Άγγελο Μπιστόλα στα νοικοκυριά που διέμεναν στη Βλαχοκερασιά για την ύπαρξη σχετικών εκθεμάτων. Διαπιστώθηκε ότι αρκετά νοικοκυριά είχαν στη κατοχή τους τέτοια αντικείμενα. Την εποχή εκείνη, όμως, δεν υπήρχε η κατάλληλη κτιριακή υποδομή για τη στέγαση και συντήρηση των αντικειμένων. Είκοσι χρόνια αργότερα (2011), υπήρχαν δυνατότητες στέγασης μετά την παραχώρηση κτιρίων από συγχωριανούς ευεργέτες στην κοινότητα. Ωστόσο, μια βολιδοσκόπηση των νοικοκυριών από την Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης Αγγελική Κατσαφάνα και την Αν. Καθηγήτρια Μέσης ¨Εκπαίδευσης Μαρία Κοπίτα απέδειξε ότι πολλά νοικοκυριά δεν είχαν πια στην κατοχή τους τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα εκθέματα για ένα πραγματικό λαογραφικό μουσείο. Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους που αναπτύσσονται στη γενική εισαγωγή του Ψ. Μ. Β., οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος κατέληξαν στην ιδέα της δημιουργίας ενός Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες.

Μετά από πρωτοβουλία των πρωτεργατών συγκροτήθηκε μια «Επιτροπή Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς» για την συγκέντρωση, ψηφιακή επεξεργασία, ταξινόμηση και δημοσίευση στο διαδίκτυο υλικού, όπως φωτογραφίες, ιστορικά ντοκουμέντα, αφηγήσεις, βιογραφικά, φιλμ και βίντεο κλιπ . Τα μέλη της Επιτροπής είναι οι:

1. Νίκος Π. Πετρόπουλος, Κοινωνιολόγος (Ph. D.), Πανεπιστημιακός (Η.Π.Α.), πρώην Σύμβουλος Κοινωνιολογίας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Ελλάδας), κάτοικος Αθηνών (Συντονιστής).

2. Αγγελική Γ. Κατσαφάνα, Φιλόλογος, Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, κάτοικος Βλαχοκερασιάς.

3. Αγγελική Α. Κοντογιάννη, Παραγωγός/Σκηνοθέτης Ντοκιμαντέρ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Mt. Mansfield Community TV, κάτοικος Βερμόντ, ΗΠΑ.

4. Μαρία Β. Κοπίτα, Φιλόλογος Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, κάτοικος Βλαχοκερασιάς.

5. Άννα Μαρτίνου, Εκπαιδευτικός Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, κάτοικος Αθηνών.

6. Άγγελος Ε. Μπιστόλας, Δάσκαλος, κάτοικος Αθηνών

7. Ευστάθιος Ν. Χρόνης, Στρατιωτικός Κτηνίατρος, Μικροβιολόγος, Υγιεινολόγος Τροφίμων, κάτοικος Αλεξάνδρειας, Ημαθίας.

                                   

Η διαδικσία συγκέντρωσης, τεκμηρίωσης, επεξεργασίας και δημοσίευσης του υλικού διήρκησε πάνω από πέντε χρόνια. Το υλικό που συγκεντρώθηκε  ταξινομήθηκε σε 31 θεματικές ενότητες οι οποιες αποτελούν τις υπο-κατηγορίες στο μενού της ιστοσελίδας. Όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι το όνομα του χωριού θα πρέπει να εμπεριέχεται στο όνομα (domain name) της ιστοσελίδας.

Η Επιτροπή κατέβαλε πολλές προσπάθειες για τη συγκέντρωση και ενσωμάτωση στο Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτικού υλικού, όσον αφορά στους κατοίκους, τους τόπους και τις δραστηριότητες. Επίσης καταβληθήκαν προσπάθειες το υλικό να είναι τεκμηριωμένο και να έχει υποστεί τη κατάλληλη γλωσσική επιμέλεια. Ενα μεγάλο ευχαριστώ στην Άννα Μαρτίνου, μέλος της Επιτροπής, για την εξαιρετική συμβολή της στην επιμέλεια κειμένων.  Ωστόσο δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν υπάρχουν λάθη ή ατέλειες. Το Ψ. Μ. Β. είναι ένα ανοικτό σύστημα. Μπορεί διαρκώς να διορθώνεται, να εμπλουτίζεται και να συμπληρώνεται με νέο υλικό, από τους συμπατριώτες και τους φίλους του χωριού, όπου γης. Εκτός από τη διόρθωση τυχών λαθών και τη συμπλήρωση κενών που ήδη έχουν επισημανθεί στις εισαγωγές των επιμέρους θεματικών ενοτήτων, η Επιτροπή είναι ανοικτή σε καινοτόμες προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και  βελτίωση του Ψ. Μ. Β.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι το Ψ. Μ. Β. αποτελεί μια πρωτοβουλία συγχωριανών, χωρίς κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Τα μέλη της Επιτροπής εργάστηκαν αφιλοκερδώς, ως εθελοντές, έχοντας ως πρωταρχικό μέλημα την προκοπή και την ανάδειξη του τόπου καταγωγής τους. Οι μέχρι τώρα δαπάνες επεξεργασίας, ψηφιοποίησης και ανάρτησης του υλικού καθώς και κατοχύρωσης του ονόματος του δικτυακού τόπου (domain name), της ετήσιας συνδρομής και συντήρησης της ιστοσελίδας έχουν καλυφθεί από τα ίδια τα μέλη της Επιτροπής και δύο συμπατριώτες (τον επιχειρηματία Χρήστο Πετρόπουλο και τον δάσκαλο Βασίλη Καρατζά) που παραβρέθηκαν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Η Επιτροπή εκφράζει την ευγνωμοσύνη της  στους δύο συμπατριώτες. Εκφράζει επίσης την ευγννωμοσύνη της στο Δήμο Τριπόλεως για την ανάρτηση της αρχικής ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του και στη Δημοτική Ενότητα Σκιρίτιδας για την φιλοξενία των συνεδριάσεων της Επιτροπής

Περισσότερες πληροφορίες για το ιστορικό του Ψ. Μ. Φ., τα περιεχόμενά του, τους προβληματισμούς της Επιτροπής και τους συντελεστές στην τεκμηρίωση του υλικού και τις ενότητες που χρήζουν εμπλουτισμού, οι επισκέπτες θα βρουν στη Γενική Εισαγωγή του Ψ. Μ. Β. και στις επιμέρους εισαγωγές των θεματικών ενοτήτων.

Για την Επιτροπή Ψ. Μ. Β.
Νίκος Π. Πετρόπουλος, Συντονιστής

Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μια Νέα Σελίδα