ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

3andria.jpg
 
Γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά το 1903, γιος του Κωνσταντίνου Μεντή και της Χρηστίτσας Πιλαφά (Αρβανιτοκερασιά). (Ο αδελφός της, Ηλίας Πιλαφάς, έφερε το μήλο ντελίσιους στην Ελλάδα).
 
Τελείωσε το σχολαρχείο Βλαχοκερασιάς. Στη συνέχεια ο θείος του, ο Στέφανος Μεντής, τον έστειλε στην Τεγέα (στον Κάβουρα) να γίνει μάστορας (σιδεράς). Ο θείος του ρώτησε τον Κάβουρα: «Κάνει για μάστορας, ή να τον πάρω στο χωριό να σκάβει στα αμπέλια και τα χωράφια»;
 
Του απάντησε: «Όχι, θα γίνει καλός μάστορας».
 
Άσκησε το επάγγελμα του σιδερά για 40 χρόνια. Έφυγε από τη ζωή το 1979, σε ηλικία 76 ετών. Έχασε τη ζωή από φυτοφάρμακα (λευχαιμία). Τα δε εργαλεία του εργοστασίου τα έδωσε στον Νικόλα Γιάννακα, ανιψιό του, παιδί της αδελφής του Αρτεμισίας. 
 
 
Αφήγηση από τηλεφώνου του Κώστα Μεντή στον Νίκο Πετρόπουλο (Δεκέμβριος 2014)
  
 
Το Γύφτικο του Γεωργίου Μεντή – Κάλφα
 
Ιδρύθηκε από το Γεώργιο Μεντή (Κάλφα) το 1926 και λειτούργησε ως το 1965. Το εργαστήρι αυτό το είχαν χτίσει Λαγκαδιανοί  μαστόροι το Σεπτέμβριο 1925, αργότερα  ανακαινίστηκε  από τα παιδιά του και λειτουργεί πλέον ως αποθηκευτικός χώρος. Ο Γεώργιος Μεντής  κατασκεύαζε αλέτρια, πόρτες, τσάπες, κασμάδες και άλλα σιδερένια εργαλεία της εποχής. Επιπλέον, κατασκεύαζε και κάγκελα, τα οποία υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε κάποια σπίτια από το 1930, όπως στου Κοτοπούλη, στο πρώην ταχυδρομείο, στο υπόγειο της ταβέρνας της Μαρίας Μπιστόλα (εκείνη την εποχή λειτουργούσε ως καφενείο. το γνωστό σε όλους μας καφενείο του Μπαχανά)  εξυπηρετούσε  και τα γύρω χωριά εκτός της Βλαχοκερασιάς. Συγκεκριμένα η κεντρική πόρτα της Μονής Καλτεζών είναι κατασκευή του Γεωργίου Μεντή.
g.mentis
 Ο γιος του Κώστας επιδεικνύει το μεταλλικό αλέτρι του πατέρα του,
Βλαχοκερασιά, 
Δεκέμβριος 2014 (Αρχείο Αγγ. Κατσαφάνα)
 
Ο Γεώργιος Μεντής  δεν ήταν αυτοδίδακτος, αλλά με την παρότρυνση του Στέφανου Μεντή πήγε στο Πιαλί (Αλέα Τεγέας) για να μάθει την τέχνη. Σύμφωνα με μαρτυρία του γιου του Κώστα Μεντή ο Στέφανος Μεντής είπε στο Γεώργιο Μεντή να πάει να μάθει την τέχνη, γιατί δεν θα του λείψει ποτέ η δεκάρα από την τσέπη του, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι θα γινόταν πλούσιος.
Ο Στέφανος Μεντής που διέθετε χάνι και φούρνο την εποχή εκείνη στο χωριό μας έναντι της εκκλησίας, εκεί που σήμερα βρίσκονται οι οικίες του Παναγιώτη Πατσιλίβα και του Νικολάου Σταθόπουλου . 
 

aletri

Το μεταλλικό αλέτρι το Γεωργίου Μεντή («Κάλφα»),
Βλαχοκερασιά, Δεκέμβριος 2014 (Αρχείο Αγγ. Κατσαφάνα).

Αφήγηση του Κώστα  Μεντή, γιου του Γεωργίου Μεντή,  στη Μαρία Κοπίτα 31-7-2014.