ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Μετά την πώληση του γραφείου του «Συλλόγου Bλαχοκερασιωτών Αττικής…», στην Πειραιώς 6, Αθήνα (Βλ. «Φωνή της Βλαχοκερασιάς», Δεκ. 2018, Φύλλο 16) και την εξόφληση όλων των χρεών που είχαν συσσωρευτεί στο Σύλλογο τα τελευταία 10 χρόνια της αδράνειας, έμεινε στο ταμείο του Συλλόγου ένα χρηματικό υπόλοιπο της τάξεως των 4.772,78€. Το Δ. Σ. θεώρησε σκόπιμο να διαθέσει το σχετικό ποσό για κοινωφελή έργο στην κοινότητα της Βλαχοκερασιάς, σύμφωνα με τους σκοπούς του Συλλόγου.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του καταστατικού του Συλλόγου (Αθήνα 1989, σελ. 3), ένας από τους βασικούς σκοπούς του είναι η «φροντίδα για την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της ιδιαίτερης πατρίδας των, της Βλαχοκερασιάς».

Στο σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στη «Φωνή της Βλαχοκερασιάς» (Φύλλο 16) έγινε αναφορά σε πρόταση για την χρηματοδότηση από το Σύλλογο ενός «διαδραστικού πίνακα  (interactive whiteboard) που θα στηθεί στο πρώην Δημαρχείο Σκιρίτιδας και θα προβάλει, μεταξύ άλλων, το «Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς». Η σχετική πρόταση είχε την κατ’ αρχήν συναίνεση του Συλλόγου, ενώ είχαν ήδη αρχίσει η διερεύνηση και τεκμηρίωση της πρότασης σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα. Η υλοποίηση της σχετικής πρότασης θα ήταν μια κατεξοχήν πολιτιστική δράση και θα σηματοδοτούσε την έναρξη της δεύτερης φάσης του «Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς» – την μεταφορά του Ψ. Μ. Β.  πιο κοντά στους συγχωριανούς.

Το μέγιστο κόστος του διαδραστικού πίνακα είχε προϋπολογιστεί σε 2.500€, οπότε θα έμενε στο Σύλλογο ένα υπόλοιπο το οποίο θα μπορούσε ο Σύλλογος να διαθέσει για άλλους σκοπούς στο χωριό, πέρα από τις τρέχουσες δαπάνες του συλλόγου και τις δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν από την τυχόν διάλυση του Συλλόγου. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τη Γραμματέα της «Δημοτικής Ενότητας Σκιρίτιδας», κ. Δήμητρα Χρόνη, και της ζήτησε να βολιδοσκοπήσει τους τοπικούς φορείς της κοινότητας (Σχολείο Βλαχοκερασιάς, Ιατρείο κτλ.) για τυχόν άμεσες ανάγκες που έχουν. Η Γραμματέας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και αφού  είχε συνεννοηθεί με τους τοπικούς φορείς έστειλε στον Πρόεδρο ηλεκτρονικά τον παρακάτω κατάλογο αναγκών:  (1). Ένα μηχάνημα-προτζέκτορα που θα καλύπτει τις ανάγκες του Σχολείου Βλαχοκερασιάς (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) και άλλων φορέων της τοπικής κοινότητας, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 800€ και (2) δύο συσκευές για το «Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχοκερασιάς» - ένα  φορητό καρδιογράφο με ενδεικτικό προϋπολογισμό 600€ και έναν εκτυπωτή ασπρόμαυρο με ενδεικτικό προϋπολογισμό 150€.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Συλλόγου συγκάλεσε το Δ.Σ. προκειμένου να αποφανθεί για τη χορήγηση των παραπάνω δωρεών. Το Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2019, με παρόντες τους Βασίλη Καρατζά, Γιώργο Χαρίτο, Αγγελική Κώτσινα-Παπασταθοπούλου, Γιώργο Καρατζιά και τον υποφαινόμενο. Μετά από σχετική ενημέρωση και συζήτηση, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει (1) την αγορά και εγκατάσταση μιας διαδραστκής οθόνης αφής, 65 ιντσών, αξίας 2343.60€ (τιμή που περιλαμβάνει την μεταφορά, την εγκατάσταση, την ενημέρωση και τον ΦΠΑ)  (2) την αγορά του μηχανήματος-προτζέκτορα για το Σχολείο Βλαχοκερασιάς αξίας μέχρι 800€ καθώς και (3) την αγορά του καρδιογράφου και ασπρόμαυρου εκτυπωτή, αξίας μέχρι 600€ και 150€ αντίστοιχα, για το Περιφερειακό Ιατρείο Βλαχοκερασιάς (Πράξη 125/30.03.2019).

Στο Δ.Σ.  της 30/03/19 παραβρέθηκε και ένα νέο τακτικό μέλος του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής, ο Θάνος Βάγιας (γιος της Μαγδαληνής Σώτου, κόρης του Αναστασίου Σώτου ή «Αγριόγιαννη»), ο οποίος προθυμοποιήθηκε να συμβάλει στην ανανέωση και συνέχιση του Συλλόγου, αφού φυσικά υπάρξει και ανταπόκριση από την νεότερη γενιά Βλαχοκερασιωτών που κατοικούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής και έχουν συμφέρον να αναπτύξουν την γενέτειρα των γονέων και παππούδων τους.

 

Μετά την εγκατάσταση της οθόνης αφής.  Αριστερά, ο τεχνικός της εταιρείας CONCEPTUM, Δαμιανός Αληματίρης και ο ηλεκτρολόγος Γιώργος Γιάννακας. Δεξιά, η Αλεξάνδρα Κατσαφάνα, υπεύθυνη του ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Σκιρίτιδας κι  ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής, Νίκος Πετρόπουλος.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (19/04/2019) πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση της  οθόνης αφής στο  κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Σκιρίτιδας.  Η οθόνη αφής θα χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο (70-80% του ωραρίου λειτουργίας της Γραμματείας) για την προβολή του «Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς», και δευτερευόντως για μορφωτικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς  από  φορείς της Τοπικής Κοινότητας της Βλαχοκερασιάς (Σχολείο, Ιατρείο, Δημοτική Ενότητα Σκιρίτιδας, συλλόγους, , κτλ.) μετά από συνεννόηση με τη Γραμματέα της Δημοτικής Ενότητας Σκιρίτιδας.  Ο Σύλλογος ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με το Περιφερειακό Ιατρείο  και το Σχολείο Βλαχοκερασιάς για την αγορά των άλλων συσκευών, ώστε να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό προς όφελος των κατοίκων.   

Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω δυο λόγια για την βιωσιμότητα του Συλλόγου. Κατά την συνεδρίαση της 30/03/2019, το πνεύμα που επικράτησε στα μέλη του Δ.Σ. είναι το εξής: Εμείς έχουμε ανταποκριθεί στην εντολή της γενικής συνέλευσης (δηλαδή να πουλήσουμε το γραφείο κτλ.) και αυτό που απομένει είναι η αποχώρησή μας και η διάλυση του Συλλόγου. Όμως για να διαλυθεί ο Σύλλογος, απαιτείται καταστατική συνέλευση και ορισμός τριμελούς επιτροπής για την εκκαθάριση. Τελικά, το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου και ταυτόχρονα να διεξαγάγει μια εκστρατεία για την προσέλκυση νέων προκειμένου να συνεχιστεί ο Σύλλογος. Είναι κρίμα να διαλυθεί μετά από τόσους αγώνες για την επαναλειτουργία του. Υπενθυμίζω ότι στην Αθήνα κατοικεί το 42% περίπου του Βλαχοκερασιώτικου στοιχείου στον κόσμο.  Απευθύνομαι στους νέους που έχουν στενούς δεσμούς και αγαπούν το χωριό να ενταχτούν στο σύλλογο και να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για την περαιτέρω πολιτισμική και οικονομική ανάπτυξη της Βλαχοκερασιάς. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν τους νέους κατά την μεταβατική περίοδο της διαδοχής. Πάντως,   ο υποφαινόμενος θα κατέβει στο χωριό με το μπλοκάκι και τη σφραγίδα του Συλλόγου, σε ετοιμότητα για την εγγραφή νέων μελών. 

Ο  Πρόεδρος του Σ. Β. Α.,
Νίκος Π. Πετρόπουλος

Μια Νέα Σελίδα