ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

 Πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες την αποδημία του αγαπητού Μπάρμπα-Γιάννη Ζέπου.

Μέσα στο πληθωρικό τοπίο του χωριού, μέσα στο αρμονικό τοπίο των αναμνήσεών μας, κάποιοι συγχωριανοί μας έχουν καταλάβει μία ιδιαίτερη θέση. Η παρουσία τους –εν ζωή- είναι ειρηνικά συνυφασμένη με την εικόνα και την ταυτότητα του χωριού μας. Τέτοια παρουσία, μόνιμα ενσωματωμένη στις κοινοτικές και κοινωνικές δραστηριότητες ήταν κι αυτή του Μπάρμπα-Γιάννη. 

Η δική μας εμπειρία είναι πιο πρόσφατη και δεν μπορεί να καλύψει όλη την διαδρομή του. Η αναφορά στην ιστοσελίδα του Ψηφιακού Τοπίου Βλαχοκερασιάς καλύπτει ευσύνοπτα την βιογραφία και το έργο του (Βλ. http://www.vdm-vlahokerasia.gr/images/f-books/dim-draseis/index.html, σελ. 3). Εμείς θα αποδώσουμε απλά την εντύπωση και τα όμορφα αισθήματα που εγείρει η ανάμνησή του.

Για τον Μπάρμπα –Γιάννη, δεν υπήρχε δισταγμός να ρωτήσεις, να μάθεις ή να ζητήσεις βοήθεια. Όποτε χρειαζόταν, ήρεμα, μακρόθυμα έδινε την βοήθειά του στις δουλειές που βρισκόμασταν. Οδηγώντας το «αγροτικό» του αυτοκίνητο θα σταματούσε να ρωτήσει πώς είμαστε, αν χρειάζεται να πάρει μαζί του τους πεζοπόρους, αν χρειάζεται να μεταφέρει κάτι στην καρότσα. Εξαιρετικά έμπειρος και αξιόπιστος στις αγροτικές του εργασίες μπορούσε να δίνει αξιόπιστες συμβουλές και υποδείξεις. Δεν θυμάμαι ποτέ να καυχήθηκε για τα τόσα νοικοκυρεμένα χωράφια του ή για τα μελίσσια του.

Το τραπέζι του στο καφενείο ήταν το ίδιο φιλόξενο: έπαιρνε πάντα πρωτοβουλία να προσκαλέσει φίλους και γνωστούς, μεγάλους και μικρότερους. Διακριτικά, ήξερε να ανοίγει συζητήσεις, μακριά από οικογενειακά ζητήματα, διανθίζοντας με τις δικές του αναμνήσεις τις κουβέντες για το «παρόν» και το «παρελθόν» του χωριού μας. Στην παρέα και στις «ηλεκτρισμένες» συζητήσεις δεν συντηρούσε εντάσεις. Είχε τον τρόπο του να μοιράζεται με σαφήνεια τα επιχειρήματά του και να «ηρεμεί τα πνεύματα» αφήνοντας στο τέλος ένα χαμόγελο, ένα ευφυολόγημα να σφραγίσει χαρού-μενα δύσκολες συζητήσεις.

Υπήρξε «ζωντανή βιβλιοθήκη» για την ιστορία του χωριού. Λεπτο-μέρειες, σημειώσεις, τεκμήρια για την ιστορία του χωριού μας. Πηγή πληροφόρησης και καλή πένα που μοίρασε ό,τι αξιολόγησε ως πολυτιμότερο.

Ευτύχησε να μετάσχει ως αυτοδιοικητικός παράγοντας αλλά και ως απλός πατριώτης σε σημαντικά έργα που έγιναν στο χωριό μας. Διακόνησε την ενορία για πολλά χρόνια. Δυνατός σε μεγάλες δοκιμασίες. Ένα καλό παράδειγμα για μεγαλύτερους κα για μικρότερους.

Έχουμε πολλά καντήλια ν’ ανάψουμε στα μνήματα. Η επίσκεψή μας γίνεται χρόνο με τον χρόνο όλο πιο μακρόσυρτη. Θα συνεχίσουμε να «κοντοστεκόμαστε» στους οικείους, στους γείτονες, στους συγγενείς και στους φίλους μας. Θα προσθέσουμε ωστόσο, μια νέα στάση: στο μνήμα του Μπάρμπα-Γιάννη, να πάρουμε λίγη δύναμη απ’ την ανάμνηση ενός αγνού κι εργατικού πατριώτη που μοίρασε αγάπη κι αξία στην ζεστή μας κοινωνία.

Το τοπίο του χωριού δεν ταράζεται από ‘κείνες τις μορφές που ειρηνικά σταμάτησαν σε τόσα έργα, σε τόσες γιορτές, σε τόσες λύπες, σε τόσες δοκιμασίες. «Δένουν» με το φως που απλώνεται απ’ τον Αγ’ Απόστολο ως τον Αη ‘Λιά και τα Τριαντάφυλλα και δίνει ταυτότητα στην ζωή μας.

 

Καλό Ταξίδι Μπάρμπα-Γιάννη

Στάθης Ν. Χρόνης

Μια Νέα Σελίδα