ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

 Την Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019, ώρα 5:30μμ και στο χώρο της «Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας» (Τζωρτζ 9, Πλ. Κάνιγγος) πραγματοποιήθηκε η εκλογο-απολογιστική γενική συνέλευση του Συλλόγου. Παρουσιάστηκαν από τον απερχόμενο Πρόεδρο τα πεπραγμένα του Συλλόγου: πώληση του γραφείου, ενεργοποίηση του τραπεζικού λογαριασμού, εξόφληση χρεών του Συλλόγου, χορήγηση δωρεών στην Κοινότητα, το Περιφερειακό Ιατρείο και το Δημοτικό Σχολειό Βλαχοκερασιάς και προσέλκυση δωρεών για το ΨΜΒ (Για λεπτομέρειες βλ. προηγούμενα φύλλα της «Φωνής της Βλαχοκερασιάς»). Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., ιδίως τους Γιώργο Χαρίτο, Γιώργο Καταρζιά, Αγγελική Κώτσινα-Παπαστατοπούλου και Βασίλη Καρατζά, για το κουράγιο τους και την καθοριστική συμβολή τους (α) στην περάτωση της αποστολής που τους είχε ανατεθεί (22/04/2018) και (β) στη συνέχιση λειτουργίας του Συλλόγου μέχρις ότου αναλάβει η νέα διοίκηση. Μετά την έγκριση του απολογισμού από τη Γενική Συνέλευση και την απαλλαγή του Δ.Σ. από  τυχών ευθύνες, διεξήχθησαν  αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Ελεγκτικής Επιτροπής.

Περισσότερα...

Μετά την πώληση του γραφείου του «Συλλόγου Bλαχοκερασιωτών Αττικής…», στην Πειραιώς 6, Αθήνα (Βλ. «Φωνή της Βλαχοκερασιάς», Δεκ. 2018, Φύλλο 16) και την εξόφληση όλων των χρεών που είχαν συσσωρευτεί στο Σύλλογο τα τελευταία 10 χρόνια της αδράνειας, έμεινε στο ταμείο του Συλλόγου ένα χρηματικό υπόλοιπο της τάξεως των 4.772,78€. Το Δ. Σ. θεώρησε σκόπιμο να διαθέσει το σχετικό ποσό για κοινωφελή έργο στην κοινότητα της Βλαχοκερασιάς, σύμφωνα με τους σκοπούς του Συλλόγου.

Περισσότερα...

Το Δ.Σ του "Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής-Ο Προφήτης Ηλίας" προσκαλεί τα μέλη του, καθώς και τους φίλους μας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 17:00μμ στην Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος (Τζωρτζ 9, Πλ. Κάνιγγος)

Στην πίτα θα περιλαμβάνονται τρία φλουριά.
Αναλυτικά:
Ο πρώτος τυχερός θα κερδίσει 2 διανυκτερεύσεις για 2 άτομα στο Ξενοδοχείο "Foresta In Medias Mores" της κ. Νάντιας Ηλιοπούλου.
Ο δεύτερος τυχερός θα κερδίσει το βιβλίο "Αρκάδες της Αμερικής: Ιστορία και Προσφορά" του κ. Πέτρου Σαραντάκη.
Ο τρίτος τυχερός θα κερδίσει το λεύκωμα "Αρκαδία Χαίρε".

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει κέρασμα.

Θα προηγηθουν ομιλίες/παρεμβάσεις απο το Πρόεδρο και τα μέλη του Δ/Σ καθώς και τον π. Πρόεδρο κο Πετρόπουλο.

 

 Πληροφορηθήκαμε πριν από λίγες ημέρες την αποδημία του αγαπητού Μπάρμπα-Γιάννη Ζέπου.

Μέσα στο πληθωρικό τοπίο του χωριού, μέσα στο αρμονικό τοπίο των αναμνήσεών μας, κάποιοι συγχωριανοί μας έχουν καταλάβει μία ιδιαίτερη θέση. Η παρουσία τους –εν ζωή- είναι ειρηνικά συνυφασμένη με την εικόνα και την ταυτότητα του χωριού μας. Τέτοια παρουσία, μόνιμα ενσωματωμένη στις κοινοτικές και κοινωνικές δραστηριότητες ήταν κι αυτή του Μπάρμπα-Γιάννη. 

Περισσότερα...

Αποχαιρετιστήριος – επικήδειος λόγος της Αγγελικής Κατσαφάνα για την Κωνσταντίνα Κοντογιάννη, σύζυγο Γρηγορίου Κοντογιάννη
Βλαχοκερασιά  28 Φεβρουαρίου 2019

 

   Αγαπημένη μου θεία.

   Έφυγες πλήρης ημερών με την αγάπη των παιδιών σου και των συγγενών σου.

   Γεννήθηκες το 1920. Από τριών χρονών έχασες τον πατέρα σου Δημήτρη Κατσαφάνα,  ο οποίος, αν και γύρισε σώος από τον πόλεμο μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, αρρώστησε από πούντα που δεν μπορέσανε να αντιμετωπίσουν οι γιατροί κι έφυγε νεότατος μόλις 29 χρονών. Άφησε πίσω του τρία μικρά παιδιά, εσένα, τον  5χρονο αδερφό σου τον Γιώργη και τη μικρή Μητσούλα στα σπάργανα. Η οικογένειά σου βυθίστηκε στο βαρύ πένθος και το βαρύ φορτίο να ορθοποδήσει έπεσε στη μητέρα σου τη Γεωργία και τη χήρα γιαγιά  σου την Παρασκευή, που σήκωσε για άλλη μια φορά τον σταυρό του μαρτυρίου, αφού νωρίτερα είχε σκοτωθεί το 15χρονο μικρότερο παιδί της. Αυτές ριχτήκανε ξυπόλητες  με νύχια και με δόντια στη σκληρή βιοπάλη, να οργώσουν με το αλέτρι και το ξινιάρι ανάμεσα στις πέτρες  τα κακοτράχαλα εδάφη και τις πεζούλες, να σπείρουν, να θερίσουν, να αλωνίσουν και να κουβαλήσουν ξύλα, να σκάψουν και να ποτίσουν. Έμεινες ορφανή και γνώρισες όλη την πίκρα και τις στερήσεις. Στο σπίτι μετά το θάνατο του πατέρα σου βασίλευε η θλίψη και το κλάμα. Συχνά μας έλεγες ότι εσύ, ο αδελφός σου ο Γιώργης και η αδελφή σου Μητσούλα, παιδάκια μικρά, πηγαίνατε μόνα σας, στον τάφο  του πατέρα σας και κλαίγατε.

Περισσότερα...

Κατά την συνάντηση της Επιτροπής Ψ. Μ. Β. στο χωριό (9/4/2018), η Επιτροπή δέχθηκε ομόφωνα πρόταση της Άννας Μαρτίνου για τη δημιουργία μιας νέας στήλης, «Νέα των Απανταχού Βλαχοκερασιωτών» (NAB), στη σελίδα του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς (ΨΜΒ)  στο FB με στόχο την ευρύτερη δικτύωση του Ψ.Μ.Β.  Στην πορεία, και μετά από πρόταση του υπεύθυνου επιμέλειας Στάθη Χρόνη και τη τεχνική υποστήριξη του τεχνικού μας Δημήτρη Μορόγιαννη, κρίθηκε σκόπιμη η σύσταση  μιας νέας υποσελίδας στο πλαίσιο της αρχικής σελίδας του ιστοχώρου μας (https://vdm-vlahokerasia.gr/el/), δίπλα στα «Νέα του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιας», η οποία θα συνδέεται και με τη σελίδα μας στο FB. Παράλληλα, και μετά από  συνεργασία μεταξύ του υπεύθυνου επιμέλειας, Στάθη Χρόνη, του τεχνικού μας, Δημήτρη Μορόγιαννη και του Συντονιστή Επιτροπής Ψ. Μ. Β.,  φιλοτεχνήθηκε ένα μπάνερ-λογότυπο (βλ. εικόνα) που να ανταποκρίνεται στους στόχους και το περιεχόμενο της νέας μας στήλης.

Η νέα στήλη θα έχει ως αντικείμενο την κάλυψη σημαντικών γεγονότων στη ζωή των συμπατριωτών μας (π.χ. γάμους, γεννήσεις, βαφτίσεις, θανάτους, επικήδειους, επιτεύγματα, κτλ.) καθώς και εκδηλώσεων που αφορούν στο χωριό μας. Σημειώνουμε ότι όλα τα νέα, γεγονότα ή εκδηλώσεις, θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα κείμενο, αφού σκοπός της Επιτροπής Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς δεν είναι το στήσιμο ενός διαδικτυακού πίνακα ανακοινώσεων, αλλά η τοποθέτηση του γεγονότος στα ιστορικό-κοινωνικά του πλαίσια.

Καλούμε τους συμπατριώτες μας και τους φίλους τους, όπου γης, να υποβάλουν σχετικό υλικό (μέχρι 2 σελίδες, μέγεθος γραμματοσειράς 11, σε μορφή WORD), είτε στα ελληνικά είτε στ’ αγγλικά, στον Στάθη Χρόνη (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.). Το υλικό μπορεί να συνοδεύεται από μια φωτογραφία (jpeg, jpg) ή ένα βίντεο κλιπ (mp4) ή από σχετική σύνδεση. Όπου δυνατόν, θα γίνεται σύνδεση με σχετική ενότητα του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς.

 

-Στάθης Χρόνης
Υπεύθυνος Επιμέλειας

-Νίκος Πετρόπουλος
Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

Μια Νέα Σελίδα