ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Διαρθρωτικές και Άλλες Αλλαγές

 Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το τελευταίο τετράμηνο (Αύγουστος-Νοέμβριος 2017) το Ψ. Μ. Β. έχει εμπλουτιστεί με σημαντικό υλικό (Πίνακας, 2η στήλη). Στη διαδικασία αυτή έχουν συμμετάσχει όλα τα εν Ελλάδι μέλη της Επιτροπής (Βλ. Πίνακα, 1η στήλη ). Το νέο υλικό αφορά όλες τις γενικές κατηγορίες μενού (βλ. Πίνακα, 3η στήλη) πλην της πρώτης («‘Όψεις – Περιβάλλον»).

Αν και όλο το νέο υλικό είναι σημαντικό, θα σταθώ ιδιαίτερα στις δύο πρώτες δομικές αλλαγές που κάναμε στο Ψ. Μ. Β. Η πρώτη αφορά στην προσθήκη του «Μητρώου Αρρένων Βλαχοκερασιάς», το οποίο καλύπτει την περίοδο 1837-1953 και αφορά στους δηλωμένους ως γεννηθέντες στη Βλαχοκερασιά, ενώ το προ-υπάρχον «Μητρώο Αρρένων του Δήμου Μανθυρέας» αφορά και κοντοχωριανούς και καλύπτει την περίοδο 1846-1878. Αναπόφευκτα, αναμένεται να προκύψουν κάποιες επικαλύψεις μεταξύ των δύο μητρώων, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιευτεί το Μητρώων Αρρένων Βλαχοκερασιάς δεδομένου ότι καλύπτει μια μακρότερη περίοδο. Τα δύο μητρώα αρρένων υπήχθησαν σε μια γενικότερη υποκατηγορία, ‘Μητρώα Γεννήσεων’, προκειμένου το Ψ. Μ. Β. να μείνει ανοικτό για την ενσωμάτωση και μητρώων θηλέων στο μέλλον. Η δεύτερη διαρθρωτική αλλαγή αφορά στην εισαγωγή της νέας υποκατηγορίας υλικού, «Ευθυμογραφήματα Βλαχοκερασιωτών», τα οποία συνιστούν ένα αναπόσπαστο πολιτισμικό στοιχείο της προφορικής παράδοσής μας. Το υπόλοιπο υλικό έχει ενσωματωθεί σε διάφορες υποκατηγορίες του Ψ. Μ. Β. (στις λαϊκές τέχνες, στον κύκλο ζωής, στις επιχειρήσεις στη Βλαχοκερασιά, στα χειμαδιά, στις εκκλησίες, στους συλλόγους, στους ομογενείς, στις επιστήμες. τέχνες και επιχειρήσεις πέραν της Βλαχοκερασιάς) και παρατίθεται με αλφαβητική σειρά, με βάση το επώνυμο των εισηγητών-συντελεστών (Βλ. παρακάτω πίνακα, 1η στήλη),

Εναλλακτικές διαδρομές πρόσβασης στο νέο υλικό. Οι επισκέπτες μας μπορούν να δουν το νέο υλικό ακολουθώντας τη διαδρομή: την κύρια κατηγορία μενού (Πίνακας,3η στήλη) και την υποκατηγορία μενού (Πίνακας, 4η στήλη), αφού φυσικά πρώτα μπουν στο Ψ. Μ. Β. από τον φυλλομετρητή τους. Η διαδρομή αυτή θα σας μεταφέρει στην εισαγωγή της θεματικής ενότητας, όπου υπάρχει και σχετική εικόνα — το εξώφυλλο του φλίπινγκ μπουκ. Πατώντας στην εικόνα, θα πάτε στο φλίπινγκ μπουκ με το νέο υλικό. Εναλλακτικά, μπορείτε να πατήσετε τη σύνδεση στην υποκατηγορία που θα σας μεταφέρει απευθείας στην εισαγωγή της θεματικής ενότητας με τη φωτογραφία. Από εκεί μπορείτε να πάτε σταδιακά από την αρχή του ηλεκτρονικού βιβλίου ή απευθείας στη νέα σελίδα, πληκτρολογώντας τον αριθμό της σελίδας στο πλαίσιο για τις σελίδες (πάνω αριστερά ή κάτω δεξιά). Υπενθυμίζω ότι οι επισκέπτες μπορούν να αξιοποιήσουν το εργαλείο μεγέθυνσης του ηλεκτρονικού βιβλίου (φλίπινγκ μπουκ) σε περιπτώσεις (π.χ. μητρώα, αρχεία εφημερίδων κτλ.) που τα πρωτότυπα κείμενα εμφανίζονται με μικρούς χαρακτήρες γραμμάτων ή αριθμών.

 

Πίνακας. Νέο Υλικό στο Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς, Αύγουστος-Νοέμβριος 2017.

Εισηγητής/τρια

Νέο Αντικείμενο

Κατηγορία

Υποκατηγορία

Σελίδα/ες

Νίκος Πετρόπουλος

Μητρώο Αρρένων Βλαχοκερασιάς

Ιστορία - Παραδόσεις

Μητρώα Γεννήσεων

1-116

Άγγελος Μπιστόλας & Άννα Μαρτίνου

Ευθυμογραφήματα από Άγγελο Μπιστόλα, Μήτσο Μπιστόλα & Νίκο Κ. Πετρόπουλο

Ευθυμογραφήματα Βλαχοκερασιωτών

1-30

Αγγελική Κατσαφάνα

«Συνοικέσια» του Γιάννη Ζέππου

Κύκλος της Ζωής

4

Αναστάσιος Κώτσινας - Καντάδες

12

Ο τραχανάς «Έθρεψε γενιές και γενιές» της Κικής Κατσαφάνα

Τα Ζυμαρικά μας

9

Γιώργος και Αγγελική Αποστολοπούλου, τραγουδιστές

Βλαχοκερασιώτες και Λαϊκές Τέχνες

11

Νίκος Π. Πετρόπουλος

Πάνος Μπιστόλας – κλαρινίστας και τραγουδιστής(5 νέα τραγούδια).

12

Αγγελική Κατσαφάνα

Παιδιά του Ηλία Σκούφη

Οικονομία - Παραγωγή

Τα Χειμαδιά μας

29

Άρθρο της Κικής Κατσαφάνα για τον «Κουρεμένο»

3

Συνέντευξη του Δημήτρη Σώτου(«Τράκα») στην Κική Κατσαφάνα.

Επιχειρήσεις, Υπηρεσίες κ.α.  Επαγγέλματα [στη Βλαχοκερασιά]

21

Αναμνήσεις της Βούλας Γεωργάρα-Μπιστόλα

28

«Διάλογος» της Κικής Κατσαφάνα με τον Αλέκο Ζέππο και τη σύζυγό του Φιλιππία Κώτσινα

Κοινωνία

Δραστηριότητες Ομογενών Βλαχοκερασιωτών

24

Μαρία Κοπίτα

Παναγιώτης Κωτσιόπουλος - Παρασημοφόρηση (1938) και ο ρόλος του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης (1956).

29

Αγγελική Κατσαφάνα

Εντυπώσεις της Θεοδώρας Κοντογιάννη (Contis) για το Πάσχα στη Βλαχοκερασιά

Εκκλησίες και Εξωκλήσια της Βλαχοκερασιάς

12

Μαρία Κοπίτα

Δράσεις του «Συλλόγου Νέων Βλαχοκερασιάς» για τον «Άγιο Λια», τον «15Αύγουστο» και το περιβάλλον») –Φωτογραφίες και άρθρα από την Μαρία Κοπίτα

Σύλλογοι με Έδρα τη Βλαχοκερασιά

10-11,
16-17

Αγγελική Κατσαφάνα

Παρασκευάς Βελισσάρης – Δημοτικός Σύμβουλος

Πέραν της Βλαχοκερασιάς

Βλαχοκερασιώτες: Πολιτική και Δικαιοσύνη

3

Μαρία Κοπίτα

Γεώργιος Ζ. Μεντής, Αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμβια

Επιστήμες, Τέχνες και Γράμματα

15

Στάθης Χρόνης

Ντίνος Παναγόκος – Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος και Παραγωγός

13

Νίκος Π. Πετρόπουλος

Ανδρέας Χ. Γιαννουλόπουλος – Καρδιολόγος-Πνευμονολόγος

Ιατρικές Επιστήμες και Εφαρμογές

9

 Καλούμε τους συμπατριώτες μας και τους φίλους τους, όπου γης, να συμβάλουν στον περαιτέρω εμπλουτισμό του Ψ. Μ. Β., στέλνοντάς μας υλικό που άπτεται όλων των θεματικών ενοτήτων και που να έχει σχέση με τη Βλαχοκερασιά ή τους Βλαχοκερασιώτες. Θεματικές ενότητες που επιδέχονται περαιτέρω εμπλουτισμό είναι τα «Ευθυμογραφήματα Βλαχοκερασιωτών», «Το Πλύσιμο Ρούχων», «Τα Αρδευόμενα Χωράφια μας» (Βάλτενα). «Δραστηριότητες Ομογενών» και Βλαχοκερασιώτες «Πέραν της Βλαχοκερασιάς» που έχουν αναδειχτεί στον τόπο διαμονής τους ως επιστήμονες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, δικαστές, επιχειρηματίες. Πέρα από τις σχετικές ελλείψεις στις παραπάνω θεματικές ενότητες, αναζητάμε σχετικό υλικό από Βλαχοκερασιώτες που διαμένουν εκτός Βλαχοκερασιάς και Αττικής, από περιοχές και πόλεις όπου υπήρχαν/υπάρχουν συγκεντρώσεις Βλαχοκερασιωτών (Πίτσμπουργκ, Σύδνεϋ, Σικάγο, Μελβούρνη, Μοντρεάλ, Σπάρτη, Τρίπολη, Βόλος κτλ.)1 και διάφορες μορφές κοινωνικής οργάνωσης (π.χ. εκκλησίες , κοινότητες, σύλλογοι κτλ., ακόμη και αν αυτές δεν υπάρχουν πια. Το νέο υλικό μπορεί να προέρχεται απ’ όλες τις γενιές «μεταναστών» ή να αφορά σε όλες τις γενιές στους τόπους διαμονής. Για παράδειγμα, θεωρώ ότι θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, να έχουμε υλικό που θα αφορά στους πρωτοπόρους Βλαχοκερασιώτες που εγκαταστάθηκαν σε διάφορους τόπους υποδοχής, καθώς και υλικό από τις νεότερες γενιές. Για τις προδιαγραφές που θα πρέπει να διέπουν το νέο υλικό, οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στις αντίστοιχες εισαγωγές κάθε θεματικής ενότητας του Ψ. Μ. Β.

Οι συμπατριώτες μπορούν να στέλνουν το υλικό σε οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής Ψ. Μ. Β. (Βλ. «Επικοινωνία» για τα στοιχεία τους). Όμως, για λόγους οικονομίας – και αυτό συνιστά ένα επιπλέον κριτήριο υποβολής νέου υλικού — το υλικό θα αναρτάται στην ιστοσελίδα σε τακτά διαστήματα (ανά τετράμηνο), ξεκινώντας από το νέο έτος, 2018 δηλαδή στις 30 Απριλίου, 31 Αυγούστου και 31 Δεκεμβρίου. Κατά το πρώτο έτος εφαρμογής, και κατ’ εξαίρεση, θα αναρτηθεί έως της 31 Ιανουαρίου 2018 υλικό που θα έχουν στα χέρια τους τα μέλη της Επιτροπής. Παρακαλούνται όσοι προτίθενται να μας στείλουν νέο υλικό, να το κάνουν το αργότερο δύο εβδομάδες πριν τις παραπάνω προθεσμίες προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για διαβούλευση μεταξύ των μελών της Επιτροπής και για την περαιτέρω ψηφιακή επεξεργασία του υλικού πριν από την ανάρτησή του.

Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας για περαιτέρω επέκταση και εμπλουτισμό του Ψ. Μ. Β. Αναμένουμε τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά σας. Στο μεταξύ, σας ευχόμαστε μια ευχάριστη περιήγηση στα νέο αποκτήματα του Ψ. Μ. Β..

Νίκος Π. Πετρόπουλος
Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

1 Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ψ.Μ.Β. (16/08/2917) η Επιτροπή αποφάσισε την προσθήκη τριών υποκατηγοριών (θεματικών ενοτήτων) ή φλίιπινγκ μπουκ: τα «Ευθυμογραφήματα Βλαχοκερασιωτών», το «Μητρώο Αρρένων Βλαχοκερασιάς» και ένα για τους Βλαχοκερασιώτες που διαμένουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πλην Βλαχοκερασιάς και Αττικής. Τα πρώτα δύο έχουν ήδη υλοποιηθεί (Βλ. Πίνακα), ενώ το τελευταίο θα δημιουργηθεί αφού έχουμε συλλέξει επαρκές υλικό.

 

Μια Νέα Σελίδα