ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

zaxos-profil.jpg
     Γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου 1910 ως το τρίτο παιδί από τα εννέα παιδιά της οικογένειας του Ιωάννη και της Αγγελικής Ζάχου, στο χωριό Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.
 
     Τελειώνοντας τις βασικές του σπουδές στο Δημοτικό και το Σχολαρχείο, φοίτησε στο  πενταετές Διδασκαλείο Τρίπολης, από το οποίο πήρε το πτυχίο του δημοδιδασκάλου με βαθμό άριστα.
 
     Πρωτοδιορίστηκε ως δάσκαλος στις 4 Μαρτίου 1930 στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο του χωριού Μέλισσα του νομού Ξάνθης. Εκεί και παντρεύτηκε το 1933.
 
     Με την κήρυξη του πολέμου το 1940 επιστρατεύτηκε και πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο εναντίον των Ιταλών εισβολέων ως υπαξιωματικός. Με την κατάρρευση του μετώπου, ύστερα από την εισβολή των Γερμανών, επέστρεψε στη Βλαχοκερασιά, μη μπορώντας να πάει στην οικογένειά του στη Θράκη, μια και ολόκληρη η περιοχή είχε παραχωρηθεί από τους Γερμανούς κατακτητές  στους συμμάχους τους Βούλγαρους. Έτσι στις 14.6.1941 αποσπάσθηκε ως δάσκαλος στο 3θέσιο Δημοτικό σχολείο της Βλαχοκερασιάς.
 
     Την 1.6. 1945 επανήλθε στην οργανική του θέση στη Μέλισσα Ξάνθης, και στη οικογένειά του, όπου η γυναίκα του είχε αποκτήσει και το δεύτερό τους παιδί.
 
     Στις 2 Σεπτεμβρίου 1954 μετατέθηκε στο 3ο 6θέσιο Δημοτικό σχολείο Ξάνθης ως διευθυντής και στις 9 Μαρτίου 1965 διορίστηκε Αναπληρωτής Επιθεωρητής των σχολείων της Α’ περιφέρειας του νομού Ξάνθης, θέση από την οποία συνταξιοδοτήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1967.
 
     Μετά τη συνταξιοδότησή του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ενώ για μεγάλα χρονικά διαστήματα διέμενε στη Βλαχοκερασιά.
 
     Ο Ηλίας Ζάχος για μεγάλο χρονικό διάστημα και όντας στην ενεργό υπηρεσία, διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων του νομού Ξάνθης πρωτοστατώντας σε διεκδικήσεις του κλάδου με παραστάσεις, διαμαρτυρίες, υπομνήματα και απεργιακούς αγώνες, μια δράση που συνετέλεσε και στην απομάκρυνσή του από τη θέση του Αναπληρωτή Επιθεωρητή και στην πρόωρη συνταξιοδότησή του. Για δύο συνεχείς θητείες εκλέχθηκε  πρόεδρος της κοινότητας Βλαχοκερασιάς.
 
    Στην Αθήνα πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πολιτιστικού συλλόγου των Βλαχοκερασιωτών, ένα σωματείο που συνετέλεσε στη διατήρηση των δεσμών μεταξύ των συμπατριωτών του, αλλά και πολλών ομογενών στην Αμερική και την Αυστραλία.
 
     Πέθανε στην Αθήνα στις 28 Δεκεμβρίου 1995 και ετάφη στον οικογενειακό τάφο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.