ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Όπως έχουμε αναφέρει και στη «γενική εισαγωγή του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς» (Βλ. Αρχική σελίδα), το Ψ. Μ. Β. είναι «ένα ανοιχτό σύστημα το οποίο μπορεί να συμπληρώνεται, να εμπλουτίζεται, να επεκτείνεται και να διορθώνεται…».  Ο εμπλουτισμός μπορεί να γίνεται είτε με την προσθήκη νέου υλικού (π.χ. φωτογραφίες, ντοκουμέντα κτλ.) στις υπάρχουσες υποκατηγορίες (τα φλίπινγκ μπουκ ή ηλεκτρονικά βιβλία) είτε με την εισαγωγή νέων υποκατηγοριών, δηλαδή μετά από μια ριζικότερη αναδιάρθρωση του Ψ. Μ. Μέχρι τώρα, υπερισχύει ο εμπλουτισμός των υπαρχουσών υποκατηγοριών, με εξαίρεση την σύσταση της υποκατηγορίας «Ευθυμογραφημάτων» μετά από πρόταση του μέλους της Επιτροπής, Άννας Μαρτίνου.

Συνεχίζουμε τον διαρθρωτικό εμπλουτισμό του Ψ. Μ. Β. με την προσθήκη μιας νέας υποκατηγορίας, ενός νέου ηλεκτρονικού βιβλίου (flipping book), με αντικείμενο τα «Οικογενειακά Δέντρα των Βλαχοκερασιωτών», όπου γης, με σκοπό την ενδοοικογενειακή σύσφιξη δεσμών  και την εξοικείωση των απογόνων με τους προγόνους τους.  Το σχετικό φλίπινγκ μπουκ θα ενταχθεί στην γενική κατηγορία μενού, «Ιστορία». Ξεκινάμε με τέσσερα δέντρα, δύο που κατασκευάστηκαν από απογόνους και δύο που κατασκευάστηκαν από τον υποφαινόμενο, αξιοποιώντας το δωρεάν πρόγραμμα «My Heritage Family Builder», το οποίο διαθέτει απεριόριστες δυνατότητες και ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά εύχρηστο. Το τελευταίο επιτρέπει και την εισαγωγή φωτογραφίας  και άλλων στοιχείων ατόμων, όπου υπάρχουν.  Τα τέσσερα αυτά οικογενειακά δέντρα είναι ενδεικτικά. Στόχος είναι να τα πολλαπλασιάσουμε. Καλούμε του συμπατριώτες να υποβάλλουν το οικογενειακό δέντρο (κατά προτίμηση σε μορφή jpg), χρησιμοποιώντας όποιο μοντέλο προτιμούν, στην Επιτροπή για ανάρτηση στο Ψ.Μ.Β. Μαζί με το οικογενειακό δέντρο να καταθέσουν και τουλάχιστον δύο φωτογραφίες, μια από τους αρχαιότερους προγόνους και μια από τους ζώντες απογόνους, κατά προτίμηση μια οικογενειακή φωτογραφία όπου απεικονίζονται οι γονείς με τα παιδιά τους (Βλ. σελ. 3). Σε περίπτωση που η οικογενειακή φωτογραφία δεν υπάρχει, συγκεντρώνονται οι μεμονωμένες φωτογραφίες των παιδιών και κατασκευάζεται ένα κολλάζ (Βλ. σελ. 4). Τέλος, για λόγους ισονομίας, κρίνεται σκόπιμο το οικογενειακό δέντρο να είναι «διγραμμικό» δηλαδή να επεξεργαστεί τις γενεαλογικές γραμμές αμφοτέρων των γονέων.

 

Νίκος Πετρόπουλος
Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

2 Μαΐου 2019

 

Πατήστε εδώ ή στην εικόνα για μια περιήγηση στο φλίπινγκ μπουκ.

istorika photo

Αμέσως μετά τη συγκρότηση της Επιτροπής του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς, θεωρήθηκε σκόπιμη η συγγραφή μιας σύντομης ιστορίας της Βλαχοκερασιάς. Στην πρόκληση ανταποκρίθηκαν τα μέλη της Επιτροπής και εκπαιδευτικοί Άγγελος Μπιστόλας (Δάσκαλος) και η Άννα Μαρτίνου (Καθηγήτρια Αγγλικής και Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας) (βλ. εικόνα) οι οποίοι στην πορεία διεύρυναν το αντικείμενο ώστε να συμπεριλάβει σημαντικά δημογραφικά και λαογραφικά στοιχεία για το χωριό μας.

Περισσότερα...

eikona

Το υλικό της παρούσας θεματικής ενότητας περιορίζεται στους αγώνες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ξεκινώντας με την ελληνική επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η οποία ως γνωστό, εγκαταστάθηκε στον ελλαδικό χώρο μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453. Μετά την επιτυχή έκβαση της επανάστασης, ξεκίνησε σιγά-σιγά η συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους. Ο αγώνας του 1821 εξασφάλισε την απελευθέρωση της Πελοποννήσου και μέρους της Στερεάς Ελλάδας. Ακολούθησε η προσάρτηση της Θεσσαλίας (1881), της Μακεδονίας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους (1913), της Θράκης και των νησιών του Αιγαίου (πλην των Δωδεκανήσων) μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1919), και των Δωδεκανήσων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1947)[1]. [Αναμφίβολα, ο νικηφόρος αγώνας των Ελλήνων στο Αλβανικό Μέτωπο και η συμπαράταξή τους με τους «Συμμάχους» (νικητές) διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις κατακτήσεις της Ελλάδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο].

Περισσότερα...

kyklos

Γεννιόμαστε, βαφτιζόμαστε, εκπαιδευόμαστε, εργαζόμαστε, δημιουργούμε, παντρευόμαστε, αναπαράγουμε νέες γενιές, γλεντάμε, γερνάμε και πεθαίνουμε. Αυτός είναι ο κύκλος της ζωής, ο οποίος προσδιορίζεται διαφορετικά, αν όχι διαμετρικά αντίθετα, σε διάφορες κοινωνίες, κουλτούρες και περιόδους της ιστορίας. Στην παρούσα θεματική ενότητα, η περιήγησή μας ξεκινά τον κύκλο με το θεσμό του γάμου και κλείνει με το γεγονός του θανάτου.

Ο γάμος άλλοτε και τώρα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο χώρο στην παρούσα θεματική ενότητα.

Περισσότερα...

 

sign

Η ενασχόληση με την κτηνοτροφία και τις σιτοκαλλιέργειες (Βλ. Οικονομία–Παραγωγή) αποτελεί προαπαιτούμενο για την παρούσα θεματική ενότητα, αφού τα υποπροϊόντα τους (το γάλα και το αλεύρι) είναι βασικά συστατικά για την παρασκευή και το μαγείρεμα ζυμαρικών. Τα ζυμαρικά που πραγματεύεται η παρούσα θεματική ενότητα είναι δύο μακράς διάρκειας (τραχανάς και χυλοπίτες) και δύο βραχείας διάρκειας (ψωμί και πίτες). Η παρασκευή του τραχανά (γλυκού και ξινού) και των χυλοπιτών (για την ακρίβεια των χυλοπιτακιών) αποτελούσε παλαιότερα μια βασική απασχόληση των αγροτικών οικογενειών, ιδίως των γυναικών, δεδομένου ότι η κατανάλωση κρέατος θεωρούνταν μια πολυτέλεια (το έτρωγαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα), ενώ τα ζυμαρικά, μαζί με τα λαχανικά και τα υπο-προϊόντα τους, αποτελούσαν για όλους σχεδόν τους Βλαχοκερασιώτες τις κύριες πηγές διατροφής.

Περισσότερα...

Από τις Σκάφες και τις Νεροτριβές στ’ Αυτόματα Πλυντήρια[1]

Τskafi.jpgο πλύσιμο των ρούχων γινόταν κοντά στις πηγές νερού, όπως στα ιδιωτικά και δημόσια πηγάδια, στις αυλές των σπιτιών, στα ρέματα που υπήρχαν στα όρια του χωριού, στα ποτάμια που πότιζαν τα χωράφια και στις νεροτριβές που τροφοδοτούνταν από τα ποτάμια με άφθονο νερό. Σε περίπτωση που το νερό από το δικό τους πηγάδι ήταν γλυφό και δεν έκοβε (για δημιουργία σαπουνάδας), οι γυναίκες κουβαλούσαν νερό από τα ρέματα και τα δημόσια πηγάδια του χωριού κοντά στα σπίτια τους. Το νερό, το κουβαλούσαν στα σπίτια τους με τενεκέδες που κουβαλούσαν στα χέρια ή σε βούτες φορτωμένες στα υποζύγιά τους.

Περισσότερα...

paradosiakes

 [1]Οι ενδυμασίες μιας τοπικής κοινωνίας, όπως και τα άλλα υλικά και άυλα στοιχεία ενός πολιτισμού (π.χ. ήθη και έθιμα, τεχνολογία, γλώσσα κτλ.) αντανακλούν πολλαπλές ιστορικές επιρροές, βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη και σηματοδοτούν την καταγωγή, την προέλευση, την κοινωνική τάξη και τη θέση του ατόμου που τις φορά. Στην περίπτωση της χώρας μας, καθοριστικές ήταν οι επιδράσεις της κλασικής Ελλάδας, του Βυζαντίου, της Τουρκοκρατίας, της Ενετοκρατίας, της Επανάστασης του 1821 και της Ορθοδοξίας.
Φυσικά, κάθε περιοχή βίωσε διαφορετικά τις παραπάνω επιρροές. Διαφορετικό ήταν και το αποτέλεσμα, ανάλογα και με τις τοπικές, γεωγραφικές, κλιματολογικές και πολιτισμικές συνθήκες.

Περισσότερα...

provata.jpg

Με τον όρο «λαϊκές τέχνες» αναφερόμαστε σε δημιουργίες, που πραγματεύονται γενικά παραδοσιακά θέματα και περιλαμβάνουν ένα ευρύτερο φάσμα τεχνών όπως (α) τη χειροτεχνία (π.χ. το κέντημα, το γνέσιμο, την ύφανση με αργαλειό, την κεραμική και την κατασκευή κουτάλας, μαγκούρας και κλίτσας από δέντρα της περιοχής) και (β) την καλλιτεχνική έκφραση (π.χ. τη ζωγραφική, την ποίηση, το τραγούδι, τη μουσική και την αγιογραφία). Αντικείμενα χειροτεχνίας έχουν καλυφθεί σε άλλες θεματικές ενότητες, αλλά και στο Μέρος ΙΙΙ της μονογραφίας Βλαχοκερασιά: Ιστορικά, Δημογραφικά και Λαογραφικά Στοιχεία που συντάχτηκε από τον Άγγελο Μπιστόλα κ.α. (Βλ. Λαογραφία-Παράδοση).

Περισσότερα...

efthimo coverΌπως έχουμε αναφέρει και στην αρχική σελίδα του ιστοχώρου, το Ψ. Μ. είναι ένα ανοικτό σύστημα το οποίο συνεχώς θα εμπλουτίζεται. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Αυγούστου του 2017, η Επιτροπή του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς δέχθηκε την πρόταση των Άγγελου Μπιστόλα/Άννας Μαρτίνου για την δημιουργία μιας νέας υποκατηγορίας περιεχομένου υπό τον τίτλο «Ευθυμογραφήματα Βλαχοκερασιωτών». Η νέα υποκατηγορία θα αναφέρεται σε σύντομες, εύθυμες, καθημερινές ιστορίες, τις οποίες οι Βλαχοκερασιώτες πέρασαν προφορικά από γενεά σε γενεά και θα αποτελέσει μια υπο-σελίδα στο πλαίσιο της γενικής θεματικής ενότητας «Ιστορία – Παραδόσεις».

Μια ιδέα για το νέο περιεχόμενο μπορούν να σχηματίσουν οι επισκέπτες του Ψ. Μ. Β. από τα πρώτα ευθυμογραφήματα που εμπεριέχονται στο σχετικό ηλεκτρονικό βιβλίο και που έχουν συλλεχθεί από διαφόρους συμπατριώτες, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικά1.

Κάντε κλίκ στην εικόνα ή εδώ για ανάγνωση.

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

Κατά τη συνάντησή της τον Δεκαπενταύγουστο του 2017, η Επιτροπή Ψ.Μ.Β. αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου φλίπινγκ μπουκ με την ενσωμάτωση του «Μητρώου Αρρένων Βλαχοκερασιάς» στο Ψ.Μ.Β. Η ενσωμάτωση του σχετικού Μητρώου προϋποθέτει ταυτόχρονα την σύσταση μιας νέας υποκατηγορίας (νέας «Θεματικής ενότητας») – με την επωνυμία «Μητρώα Γεννήσεων», η οποία θα περιλαμβάνει (α) το ήδη υπάρχον υλικό (β) το πρόσφατα ενταχθέν υλικό και (γ) το υλικό που πιθανόν να ενσωματωθεί στο μέλλον.

Το υπάρχον υλικό αφορά στο «Μητρώο Αρρένων του Δήμου Μανθυρέας», το οποίο παραδόθηκε από τον ομογενή Σπύρο Ευαγ. Πετρόπουλο στον πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής, Άγγελο Μπιστόλα, για μελλοντική αξιοποίηση (Τα Μητρώο είχε δώσει στον Σπύρο Πετρόπουλο ο Θείος του, Ηλιας Πετρόπουλος, ο οποίος είχε χρηματίσει μέλος του Δ.Σ. του 1ου Συλόγου Βλαχοκερασιωτών στο Κολόμβους, Οχάιο). Το σχετικό Μητρώο καλύπτει την περίοδο 1846-1878 και εμπεριέχει τα στοιχεία μητρώου γέννησης αρρένων από τέσσερα χωριά: την Βλαχοκερασιά, την Αρβανιτοκερασιά, το Αλουποχώρι και το Ζέλι. Η Επιτροπή εκφράζει την ευγνωμοσύνη της στον Άγγελο για τη σάρωση του Μητρώου και την παραχώρησή του στο Ψ. Μ.Β.

Το «Μητρώο Αρρένων Βλαχοκερασιάς» (ΜΑΒ) καλύπτει την περίοδο 1837-1953 και αφορά αποκλειστικά στην κοινότητα της Βλαχοκερασιάς. Η φωτογράφιση του σχετικού αρχείου (που μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη φυλάσσεται στην Τρίπολη - έδρα του Δήμου Τρίπολης) έγινε από τον ερευνητή-συγγραφέα Πέτρο Σαραντάκη. Τις ευχαριστίες μας στον Πέτρο Σαραντάκη καθώς και στην Βασιλική Λυμπεροπούλου, υπάλληλο του Δήμου Τρίπολης (Τμήμα Δημοτολογίου), για την διευκόλυνση της διαδικασίας φωτογράφισης. Σημειώνουμε ότι στο εξώφυλλο του ΜΑΒ έχουν δημιουργηθεί πέντε συνδέσεις. Οι τρεις πρώτες αφορούν στην πρώτη περίοδο (1837-1936), η τέταρτη στην δεύτερη περίοδο (1937-1949) και η πέμπτη στην τρίτη περίοδο (1950-1953). Οι τρεις περίοδοι αντιστοιχούν σε τρία διαφορετικά μητρώα αρρένων Βλαχοκερασιάς, τα οποία έχουν ενοποιηθεί σε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο.

Η νέα υποκατηγορία (θεματική ενότητα), «Μητρώα Γεννήσεων», περιλαμβάνει – κατά αλφαβητική σειρά και αρχαιότητα – τα δύο μητρώα, το Μητρώο Αρρένων Βλαχοκερασιάς και το Μητρώο Αρρένων του Δήμου Μανθυρέας, ενώ ταυτόχρονα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης στο μέλλον και μητρώων θηλέων της Βλαχοκερασιάς.

Νίκος Πετρόπουλος

Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

3 Σεπτεμβρίου 2017

Πατήστε στα κατωτερω εικονίδια για να μεταβείτε στα αντίστοιχα μητρώα γεννήσεων.