ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

zeppos-cv.jpgΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ο Βασίλειος Κων. Ζέππος γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά του Νομού Αρκαδίας το έτος 1914. Ήταν το έκτο από τα επτά παιδιά του Κων/νου Θ. Ζέππου και της Παναγιώτας Ζέππου το γένος Παπαφιλίππου.

Ύστερα από τις γυμνασιακές σπουδές, εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Περάτωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές ευδοκίμως, με βαθμό πτυχίου «Λίαν Καλώς». Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική εργάσθηκε ως διοικητικός υπάλληλος στη Νομαρχία Αρκαδίας, μέχρις ότου εκλήθη να υπηρετήσει την πατρίδα.

Υπηρέτησε την πατρίδα με τον βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού και έλαβε μέρος στον Ελληνοαλβανικό πόλεμο του ’40, και μάλιστα βρέθηκε σε προκεχωρημένες θέσεις επί του αλβανικού εδάφους.

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, επανήλθε στη διοικητική θέση της Νομαρχίας Αρκαδίας και στη συνέχεια, μετά από χρονικό διάστημα ενός έτους περίπου, έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στο Δικαστικό Σώμα με το βαθμό του Ειρηνοδίκη.

Η εξέλιξή του στο Δικαστικό Σώμα υπήρξε επιτυχέστατη, ομαλή και καθόλα αξιοκρατική. Έτσι ανήλθε όλες τις βαθμίδες του Δικαστικού Σώματος (πάρεδρος, πρωτοδίκης, πρόεδρος πρωτοδικών, εφέτης) και έφτασε μέχρι το βαθμό του Συμβούλου Ελεγκτικού Συνεδρίου, βαθμό αντίστοιχο του Αρεοπαγίτου. Η αξιοκρατική σταδιοδρομία του ήταν εμφανής στο νομικό και δικαστικό κόσμο της εποχής τόσο από το ήθος, το κύρος και το αδέκαστο της προσωπικότητάς του ως δικαστή, όσο και από πλήθος δικαστικών αποφάσεών του (πρόεδρος πρωτοδικών, εφέτης) που δημοσιεύτηκαν σε Νομικά Έντυπα της εποχής (Θέμις, Νομικό Βήμα κλπ.).

Τον Οκτώβριο του έτους 1974, έχων το βαθμό του εφέτη, διορίζεται Δήμαρχος Πειραιά, ύστερα από προσωπική επιλογή του τότε πρωθυπουργού Κων/νου Καραμανλή, ο οποίος επέλεξε και τους άλλους δύο Δημάρχους, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ως εγγύηση για την ομαλότητα της Δημοκρατίας που πρόσφατα είχε αποκατασταθεί. Η θητεία του ως Δήμαρχος (περίπου διετούς διάρκειας) ήταν επιτυχής, όπως προέκυψε από τις καθόλα ορθολογικές αποφάσεις που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Συμπαραστάτης στη ζωή ήταν η σύζυγός του Ζωή Λάσκαρη, δασκάλα, με πλούσια δημοσιευμένη ποιητική συλλογή. Η Ζωή Λάσκαρη πέθανε το 2005.

Ο Βασίλειος Ζέππος έφυγε από τη ζωή το έτος 2007, σε ηλικία 93 ετών, και ετάφη στην Αθήνα σε οικογενειακό τάφο. Χωρίς αμφιβολία άφησε πίσω του ένα έργο, μικρό ή μεγάλο, που τιμά την Ελληνική Δικαιοσύνη, και ένα όνομα δικαστή που διακρινόταν για το ήθος, το αδέκαστο, την ανιδιοτέλεια, το άμεμπτο και ανεπίληπτο του χαρακτήρα του.

Παναγιώτης (Τάκης) Β. Καστραντάς (Ανιψιός)
Πολιτικός Μηχανικός


Συνταξιούχος/τ. Διευθυντής ΕΥΔΑΠ
Αθήνα 8/10/2014

List of Piraeus’ Mayors and term of office:


https://el.wikipedia.org/wiki/Κατάλογος_Δημάρχων_Πειραιά