ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

mixalopoulos-cv.jpgΔήμαρχος Δάφνης

1912: Γεννιέται στην Πελλάνα, Λακωνίας. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος («Κούσκουλας»), ήταν αγρότης. Η μητέρα του, Κατερίνα Γεωργίου Μπιστόλα, επίσης από αγροτική οικογένεια, γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά, Αρκαδίας. Ο ποταμός Ευρώτας χώριζε την Πελλάνα από τα χειμαδιά Βλαχοκερασιωτών (τα Μπιστολέϊκα).

1926: Επιτυγχάνει στο Σχολαρχείο Βλαχοκερασιάς όπου και διακρίνεται για την επιμέλειά του. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στο Σχολαρχείο διέμενε στο σπίτι της αδελφής της μητέρας του (Αναστασίας, συζύγου Χρήστου Μητσόπουλου).

1929-1930: Λαμβάνει μέρος σε αθλητικούς αγώνες στην ομάδα ανδρών. Αποφοιτά από το Γυμνάσιο με όνειρο να σπουδάσει νομικά.

1931: Πηγαίνει στην Καλαμάτα και δουλεύει ως επιστάτης στην κατασκευή του δρόμου Σπάρτης-Πύλου.

1934: Αφού κάνει τη στρατιωτική του θητεία αποφασίζει να πάει στην Αθήνα για δουλειά και σπουδές.

1935: Εκπαιδεύεται για 8 μήνες στη Σχολή Αστυνομίας Πόλεων, στην Κέρκυρα.

1937: Επιτυγχάνει στη Νομική Σχολή αλλά μεταφέρεται στην Πάντειο όπου φοιτά για ένα χρόνο. Παράλληλα, εργάζεται ως Αστυφύλακας στην Αστυνομία Πόλεων.

1941: Οι δημοκρατικές του ιδέες γίνονται γνωστές γι’ αυτό αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Αστυνομία, να φύγει από την Αθήνα και να κρυφτεί κατά διαστήματα στη Σπάρτη.

1943: Βοηθά την οργάνωση της Αντίστασης στους κόλπους της Αστυνομίας και προσχωρεί στο ΕΑΜ Σπάρτης.

1944: Υπηρετεί όπου του υποδεικνύει το ΕΑΜ και γίνεται διοικητής της Εθνικής Πολιτοφυλακής Άμυνας του Άστρους.

1946: Συλλαμβάνεται για πρώτη φορά και φυλακίζεται (Σπάρτη – Γύθειο – Σπάρτη).

1947: Μεταφέρεται στις φυλακές Ακροναυπλίας.

1948: Μεταφέρεται στη Γυάρο μετά από 10ήμερη απεργία πείνας όπου για πρώτη φορά αρρωσταίνει απ’ την καρδιά του δουλεύοντας στο στρατόπεδο εξορίας.

1949: Επιστρέφει στην Ακροναυπλία. Δικάζεται για «το επί κατοχής εαμικό παρελθόν» του. Οδηγείται στη Γυάρο μετά από απεργία πείνας και τέλος στις φυλακές Πειραιά απ΄όπου αποφυλακίζεται.

1951-1952: Δύο φορές υποψήφιος βουλευτής της ΕΔΑ στη Λακωνία – «το άντρο του Φασισμού».

1954:  Βάζει υποψηφιότητα στη Δάφνη ως εκπρόσωπος της ΕΔΑ στις Δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου και εκλέγεται Δήμαρχος για 1η φορά.  Θα  επανεκλεγεί άλλες 6 φορές Δήμαρχος.

1955:  Ορκίζεται και αναλαμβάνει να αναμορφώσει το «καθυστερημένο Κατσιπόδι».

1956: Επιβάλει φορολογία στις εταιρείες  Πάουερ, Ούλεν και Μποδοσάκη. Κατά τη Δημαρχιακή θητεία του που κρατά 35 χρόνια, ιδρύονται 9 Δημοτικά Σχολεία (από ένα 6θέσιο και ένα 3θέσιο που υπήρχαν ως τότε), 5 Νηπιαγωγεία, Σχολή Μουσικής, Φιλαρμονικής και Σχολή Χορωδίας. Λύνει οριστικά το αποχετευτικό πρόβλημα της Δάφνης. Εγκαίνια δημοτικού φωτισμού.

1957: Εγκαινιάζει το Γυμνάσιο Δάφνης. Αργότερα, ιδρύονται με ενέργειές του άλλα τρία Γυμνάσια, 3 Γενικά Λύκεια και 1 Τεχνικό Λύκειο.

Φροντίζει για τη βοήθεια απόρων παιδιών. Δώρα μοιράζονται σε όλα τα παιδιά της Δάφνης στις εορτές των Χριστουγέννων.  Ζητά διορισμούς Γυμναστών για την Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού, απονέμει επαίνους και υποτροφίες στους επιμελείς μαθητές.

1960: Συντάσσει εισηγητική έκθεση για Δημοτικοποίηση της Ύδρευσης της Πρωτευούσης, που όμως απορρίπτεται από την Κυβέρνηση. Μάχεται ανοιχτά για την κατάργηση των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Παντρεύεται την κ. Μαρία Μακρή με καταγωγή από το Λογκανίκο, Λακωνίας.

1963: Κάνει αίτηση για αγορά 18 λεωφορείων για τη συγκοινωνία Δάφνης-Αθηνών. Ξεκινά το θεσμό του Καρναβαλιού με άρματα, που διατηρείται 3 χρόνια. Το Φλεβάρη προφυλακίζεται στη Λαμία γιατί πήγε να καταθέσει στεφάνι στον εορτασμό της επετείου του Γοργοπόταμου.

1964: Ιδρύει τη Σχολή Δημοτικών Ελληνικών Χορών και αρχίζει να διαμορφώνει το χώρο της κεντρικής πλατείας για να στηθεί το Άγαλμα της Ειρήνης, που χάρισε ο γλύπτης Μακρής στο Δήμο Δάφνης.  Το άγαλμα καταστράφηκε αργότερα από τη Χούντα.

1965:  Εκπονεί μελέτη για την Δημοτικοποίηση των Συγκοινωνιών Πρωτευούσης. Παράλληλα πρωτοστατεί ως Δήμαρχος στα συλλαλητήρια για το 114 …  «Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής» .

1966: Διενεργεί δημοψήφισμα στη Δάφνη για την αγορά 18 Λεωφορείων. Το αποτέλεσμα ήταν κατά 98% θετικό. Ένα μήνα αργότερα δικάζεται στο δικαστήριο της Γραβιάς, γιατί το πούλμαν του Δήμου έγραφε «Ειρήνη Δάφνης». Τα παιδιά καίνε σε ένδειξη διαμαρτυρίας τα πολεμικά τους παιχνίδια στην κεντρική πλατεία.

1967: Συλλαμβάνεται από τη Χούντα και εξορίζεται πρώτα στη Γυάρο και μετά στη Λέρο.  Στις πρώτες δημοτικές εκλογές μετά τη μεταπολίτευση επανεκλέγεται Δήμαρχος Δάφνης.

1975: Ως μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, εισηγείται και πετυχαίνει με το άρθρο 102 του Συντάγματος, τη θεσμική κατοχύρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ιδρύει την Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Συγκεντρώνει χρήματα, ρούχα και τρόφιμα για τη Μαρτυρική Κύπρο.

1976: Υιοθετείται από το Δήμο Δάφνης το Δημοτικό Σχολείο της Κοφίνου Κύπρου. Αρχίζει την κατασκευή πενταόροφου Μεγάρου του Πνευματικού Κέντρου που ολοκληρώνει 4 χρόνια αργότερα.

1977: Θεσμοθετεί το Φεστιβάλ Λόγου, Τέχνης και Φολκλορικών Χορών το οποίο και διατηρήθηκε όλα τα επόμενα χρόνια και ατόνισε μετά την αποχώρησή του από το Δήμο.

1978: Προωθεί την ίδρυση Παιδικού Κοινοβουλίου με τη συμμετοχή μαθητών των τελευταίων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων. Παντρεύεται για 2η φορά, τη σημερινή σύζυγό του κ. Μαρία Σισκαμάνη.

1982: Ιδρύει στη Δάφνη το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

1983: Ιδρύει το ΚΑΠΗ Δάφνης που 3 χρόνια μετά στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο.

1984: Προβαίνει στην αγορά του σπιτιού του ζωγράφου Γ. Μπουζιάνη.

1986: Ιδρύει Σχολή Πληροφορικής για την εξειδίκευση και κατάρτιση των νέων.

1988: Παραιτείται για πρώτη φορά μετά από σοβαρούς λόγους υγείας.

1989: Επιστρέφει στο Δήμο Δάφνης μετά από απαίτηση του λαού και παραιτείται οριστικά στις 2.10.1989.

1994: Τιμητική συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της «Κίνησης Πολιτών για μία Ανθρώπινη Πόλη», με το σημερινό Δήμαρχο, όπου εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.

1998: Κατοικεί στη Ν. Σμύρνη με την σύντροφο της ζωής του, και την οικογένεια του, παρακολουθώντας πάντα με άγρυπνο μάτι την κοινωνική και πολιτική ζωή της Δάφνης.

28/02/2000: Ο μακροβιότερος Δήμαρχος (1954-1989) της Ελλάδας έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Συμπληρωματικές συνδέσεις: