ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

topoglidi.jpgΗ Βαλασία Τοπογλίδη - Καρατζά γεννήθηκε το 1952 στην Ελευσίνα από γονείς Μικρασιάτες.

Τελείωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο στην Ελευσίνα και την ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπηρέτησε την υπηρεσία υπαίθρου στη Μεγαλόπολη. Για 3 χρόνια εργάστηκε ως γιατρός στη ΔΕΗ.

Στο διάστημα της παραμονής της στην Μεγαλόπολη προετοιμάστηκε για την απόκτηση ειδικότητας. Στο διάστημα αυτό γνωρίστηκε με τον Βασίλη Καρατζά, παντρεύτηκαν στην Ελευσίνα και απέκτησαν 2 παιδιά, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο.

Απέκτησε την ειδικότητα χειρούργου οφθαλμίατρου στο Γ.Κ.Ν. Αθήνας στην καλύτερη οφθαλμολογική κλινική της Ελλάδας με διευθυντή τον Βαλτεσιώτη Σπύρο Πολλάλη και ένα εκλεκτό επιτελείο επιμελητών – δασκάλων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης της ιατρικής παρακολουθούσε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ενημερωνόταν για όλη την εξέλιξη της οφθαλμολογίας.

Το ιατρείο της στην Ελευσίνα γέμισε από ασθενείς από την ημέρα που άνοιξε. Σ’ αυτό βοήθησε το καλό όνομα που είχε ως πρώτη μαθήτρια του Λυκείου Ελευσίνας, η επιστημονική της κατάρτιση και η ανθρώπινη συμπεριφορά της.

Παρ’ όλο που για 20 χρόνια ταλαιπωρήθηκε με σοβαρό πρόβλημα υγείας, εν τούτοις δεν έπαψε να προσφέρει τις ιατρικές της υπηρεσίας.

Η αγάπη στο πρόσωπό της από τους κατοίκους της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου, των Μεγάρων και των γύρω περιοχών εκδηλώθηκε από το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να την αποχαιρετήσει τον Σεπτέμβριο του 2011. Περισσότερο από δυόμιση ώρες περίμενε υπομονετικά για να συλλυπηθεί τους οικείους της.

Στέλλα Τοπογλίδη

Βασίλης  Καρατζάς

21/07/2016