ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

al-manos.jpg

O Αλέξανδρος Στεφάνου Μάνος, γεννήθηκε το 1905. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε το πτυχίο Ιατρικής το 1928 και διδακτορικό δίπλωμα το 1942. Πριν και μετά τη λήψη του πτυχίου παρακολούθησε για δύο χρόνια διάφορα εξωτερικά ιατρεία, εργαστήρια και κλινικές. Μετά ανέλαβε βοηθός του Μ. Μακκά στον Ευαγγελισμό για να αρχίσει την ειδίκευσή του στη Γενική Χειρουργική. Όταν αναχώρησε ο Μακκάς, συνέχισε με τον Ν. Σμπαρούνη-Τρίκορφο. Το 1936 έως το 1938 μετεκπαιδεύτηκε σε διάφορες χειρουργικές κλινικές των ΗΠΑ εκ των οποίων, για 9 μήνες, στη Mayo Clinic. Το 1938 παντρεύτηκε την Μαριέττα Κοσμά Πανούτσου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρέτησε ως χειρουργός στο Αλβανικό μέτωπο. Το 1945 εξελέγη διευθυντής της Β' Χειρουργικής Κλινικής του Ευαγγελισμού. Η θητεία του ανανεωνόταν κάθε πέντε χρόνια και διήρκεσε 25 χρόνια (έως το 1970) οπότε συμπλήρωσε το όριο ηλικίας. Το 1948 μετεκπαιδεύτηκε στη Σουηδία.

Στη μακρά και λαμπρή του σταδιοδρομία κέρδισε την εμπιστοσύνη δεκάδων χιλιάδων ασθενών από όλες τις τάξεις της κοινωνίας. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Το 1963 ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ι. Παρασκευόπουλου. Το 1979 διορίστηκε Πρόεδρος του νοσοκομείου ΚΑΤ. Από όλες τις διακρίσεις περισσότερο τον συγκίνησε η εκλογή του το 1970 ως επίτιμου εταίρου του Royal College of Surgeons of England (RCSE). Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που απενεμήθη σε Έλληνα χειρουργό η μεγάλη αυτή τιμητική διάκριση.

Πέθανε σε ηλικία 93 ετών το 1998. Μέχρι το τέλος μελετούσε τις ιατρικές εξελίξεις και συμμετείχε με τη τεράστια πείρα του σε επιστημονικά συνέδρια και συζητήσεις.

Στέφανος Α. Μάνος
09/01/2015


Έργο του:

Αλέξανδρος Μάνος - Iατρός Βασιλεως Παύλου