ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Το Γενεαλογικό δέντρο της Ιστορικής και Μεγάλης Αρχοντικής Οικογενείας του Ιατροφιλοσόφου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Π. ΤΖΑΒΕΛΛΑ

tzavellas-iatros.jpgΟ Κωνσταντίνος Παν. Τζαβέλλας ιατροφιλόσοφος ήταν υιός της Ελένης και του ιερέως Παναγιώτη Κ. Τζαβέλλα. Γεννήθηκε το έτος 1863 στην Βλαχοκεραοιά Αρκαδίας. Είχε άλλες τρεις (3) αδελφές, την Μαρία, την Σταμάτα και την Μσγδάλω. Ο πατέρας του εκτός των άλλων διατηρούσε και Νερόμυλο με Νεροτριβή εις την θέση"Βάλταινα". Ο ίδιος εκτός από την διώροφη πέτρινη οικία του, είχε πολλά κτήματα σε διάφορα μέρη της Βλαχοκερασιάς και των γύρω περιοχών.

Το έτος 1885 έλαβε το πτυχίον της "ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΠΚΗΣ ΚΑΙ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ" από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το έτος 1886 ανεκυρήχθη Διδάκτωρ της ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κων. Σακόραφας συμφοιτητής του ιατροφιλοσόφου, τον εκάλεσε να εγκατασταθεί εις Αθήνας προκειμένου να τον ανακυρήζει καθηγητή Παθολογίας εν καιρώ, τον ευχαρίστησε, αλλά δεν απεδέχθη διότι δεν ήθελε να εγκαταλείψει την Βλαχοκερασιά αφ'ενός και αφετέρω λόγω της πολυμελούς οικογενείας του και των γονέων του. Έτσι εγκατεστάθη μονίμως εις την Βλαχοκεραοιά όπου επί πενήντα (50) συναπτά έτη ήσκησε το ιατρικό επάγγελμα και υπηρέτησε τα γύρω χωριά σχεδόν αφιλοκερδώς. Το έτος 1897 υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως έφεδρος ανθυπίατρος στην Λάρισα. Το έτος 1898 ήλθε εις γάμου κοινωνίαν μετά της Αναστασίας Νικ. Τσιώλη, κόρης του ιερέως του χωριού Ζέλι Αρκαδίας η οποία εγεννήθη το 1884, ενυμφέφθη το 1898 σε ηλικία 14 ετών και απεβίωσε το έτος 1944 σε ηλικία 60 ετών.

Απέκτησε δώδεκα (12) παιδιά, εννέα (9) αγόρια και τρία (3) κορίτσια, απεβίωσε το 1935 (ετών 72)

Ήταν γνήσιος απόγονος των Τζαβελλαίων του Σουλίου.

 1. Ο πρωτότοκος υιός του Παναγιώτης Κ. Τζαβέλλας, εγεννήθη το 1.900, (τον εβάπτισε ο Παναγιώτης Μπιστόλας, κτηματίας) και εσπούδασε ιατρός. Έλαβε μέρος σε όλους τους πολέμους με τον βαθμό του αρχιάτρου. Απέκτησε δύο (2) κόρες. Απεβίωσε το έτος 1983. (ετών 83)
 2. Η Ιωάννα Κ. Τζαβέλλα εγεννήθη το έτος 1902,(την εβάπτισε ο Τρύφων Χριστόπουλος, κτηματίας), παρέμεινε στην Βλαχοκερασιά και υπήρξε πολύτιμος βοηθός του πατέρα της και ιδίως των αδελφών της κατά την διάρκεια των σπουδών τους και της καριέρας τους, Απεβίωσε το έτος 1985. (ετών 83)
 3. Η Ελένη Κ. Τζαβέλλα, εγεννήθη το έτος 1905 (την εβάπτισε ο Επ. Σαρρής, κτηματίας), ήταν βοηθός του πατέρα της στο κατ'οίκον φαρμακείο του και στο ιατρείο του στην Βλαχοκερασιά. Ενυμφεύθη το 1940 τον μεγαλοεπιχειρηματία της Βυτίνης Αρκαδίας Στυλιανό Αγγελόπουλο, με τον οποίο απέκτησε τρία (3) αγόρια: α) Τον Γεώργιο Σ. Αγγελόπουλο. Αντιστράτηγο ε.α. β) Τον Κωνσταντίνο Σ, Αγγελόπουλο, πολιτικό μηχανικό, διευθυντή Ο.Τ.Α. και επιχειρηματία γ) Τον Παναγιώτη Σ. Αγγελόπουλο,διευθυντή Τραπέζης Πίστεως(νυν Alpha-Bank). Ασχολήθηκε με τα οικιακά και την ραπτική. Απεβίωσε το έτος 1997. (ετών 92)
 4. Ο Νικόλαος Κ. Τζαβέλλας εγεννήθη το έτος 1907, (τον εβάπτισε ο συμβολαιο­γράφος Ιωάννης Τσιώλης). Εσπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ιταλίας εισήλθε εις τον Εισαγγελικό κλάδον και συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Επιτίμου Εισαγγελέως Εφετών. Διετέλεσε Δήμαρχος Λαρίσης. Απέκτησε δυο (2) τέκνα. Απεβίωσε το έτος 1.987. (ετών 80)
 5. Ο Θεοδόσιος Κ. Τζαβέλλας, εγεννήθη το έτος 1909 (τον εβάπτισε ο αείμνηστος Σπυρίδων Τσιακόπουλος, Υπουργός υγιεινής, Ιδρυτής του Νοσοκομείου Τριπόλεως Ψυχικών Νοσημάτων 600 κλινών).  Ήταν ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και απεβίωσε το έτος 1965. (ετών 56)
 6. Δημοσθένης Κ. Τζαβέλλας, εγεννήθη το έτος 1910 (τον εβάπτισε ο αείμνη­στος Πρωθυπουργός Νικόλαος Τριανταφυλλάκος). Ήταν Νομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών. Απεβίωσε το έτος 1941. (ετών 31)
 7. Η Κλεοπάτρα Κ. Τζαβέλλα, διδασκάλισσα εγεννήθη το έτος 1911 (την εβάπτισε ο συμβολαιογράφος Ιωάννης Τσιώλης). Απεβίωσε το έτος 1972 (ετών 61).
 8. Ο Χρήστος Κ. Τζαβέλλας, εγεννήθη το έτος 1912 (τον εβάπτισε ο Κων/νος Γριμπάς, έμπορος). Διετέλεσε Προϊστάμενος Υπηρεσίας Ο.Σ.Ε. Υπήρξε επί 20 ετίαν έφορος της Φιλαρμονικής του Δήμου Τριπόλεως. Επρωτοστάτησε εις την ανέγερση του αγάλματος του Θ. Κολοκοτρώνη εις την εισαγγελικόν κλάδον, ενώ ο υιός του Δημοσθένης ακουλούθησε την δικηγορίαν. Απεβίωσε το έτος 1991 (ετών 78).
 9. Ο Αλέξανδρος Κ. Τζαβέλλας εγεννήθη το έτος 1916 (τον εβάπτισε ο Βασιλεύς των Ελλήνων ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ο Ά, σύμφωνα με τις τότε συνήθειες για τους πολυτέκνους.) Ήταν Νομικός, Συνταγματάρχης Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών το έτος 1973. Ήρωας του πολέμου 1940-1945 συνελήφθη από τους γερμανούς την ώρα που μετέδιδε από τον πομπό του ασυρμάτου του πληροφορίες στην Μέση Ανατολή. Καταδικάσθηκε εις θάνατον και δραπέτευσε από το στρατόπεδο Τατοϊου. Διόρισε στο Ταχ. Ταμιευτήριο, στον Ο.Τ.Ε. και λοιπά Υπουργεία δεκάδες αγόρια και κορίτσια της Βλαχοκερασιάς, τα οποία σήμερα τον ευγνωμονούν. Απέκτησε δύο (2) τέκνα. Απεβίωσε το έτος 1978. (ετών 62)
 10. Ο Βασίλειος Κ. Τζαβέλλας εγεννήθη το έτος 1913 (τον εβάπτισε ο Ιατρός Νικόλαος Αλεξόπουλος). Συνταξιοδοτήθηκε ως Επίτιμος Εισαγγελέας Εφετών. Διετέλεσε Δήμαρχος Χαιδαρίου, ο δε υιός του Κωνσταντίνος ακουλούθησε τον εισαγγελικόν κλάδον, ενώ ο υιός του Δημοσθένης ακουλούθησε την δικηγορίαν. Απεβίωσε το έτος 1991. (ετών 78)

 11.  Γεώργιος Κ. Τζαβέλλας, εγεννήθη το έτος 1920 (τον εβάπτισε ο Φαρμακοποιος Γεώργιος Καρκάλος). Εισήλθε στη Σχολή Ευελπίδων το έτος 1.939 και απεφοίτησε το έτος 1940. Συμμετείχε στις μάχες του Αλβανικού πολέμου. Ήταν Αντιστράτηγος Πυροβολικού και επίτιμος Διοικητής του Α' Σώματος Στρατού. Μετεκπαιδεύτηκε στις στρατιωτικές σχολές Αγγλίας, Αμερικής και Γερμανίας. Υπηρέτησε στο Συμμαχικό Επιτελείο AFSOUTH-NATO στη Νάπολη της Ιταλίας επί διετίαν. Τιμήθηκε με πλήθος Παρασήμων και Μεταλλείων. Ήταν απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Απέκτησε μία (1) κόρη. Απεβίωσε το έτος 1.996. (ετών 76).
 12. Ο Αγγελος Κ. Τζαβέλλας, εγεννήθη το έτος 1923 (τον εβάπτισε ο συμβολαιο­γράφος Τριπόλεως Χρηστός Μπενόπουλος). Απεβίωσε το έτος 1943. (ετών 20).  Ο πρόωρος θάνατός του (ήταν 20 χρονών όταν απεβίωσε), επέφερε μεγάλη θλίψην εις την Οικογένεια, ιδίως εις την μητέρα του, της οποίας ο βίος εσυντομεύθη εκ του λόγου αυτού.

Η δωδεκαμελής οικογένεια του γιατρού Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, λάτρης της κοινότητας Βλαχοκερασιάς, εξυπηρέτησε επί πολλά έτη τους αγαπητούς της συμπατριώτες.

Η κοινότης της Βλαχοκερασιάς τίμησε τον Ιατρόν Κωνσταντίνον Π. Τζαβέλλα και την οικογένειά του και ονόμασε ένα κεντρικό δρόμο της Κοινότητος σε

"ΟΔΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ - ΙΑΤΡΟΥ"

ως ελάχιστη αναγνώριση για τις πολύτιμες υπηρεσίες του
και την ανθρωπιστικη προσφορά του στον τόπο του.

Βλαχοκερασιά, Απρίλιος 2015
ΚΩΝ. Σ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εγγονός του Κ. Τζαβέλλα και υιός της Ελένης Τζαβέλλα

(Δείτε εδώ την πρωτότυπη επιστολή του που περιλαμβάνει το ανωτέρω κείμενο)


Σχετικές συνδέσεις:

Κ. Τζαβέλλας_Έγγραφα.pdf (Πανεπιστημιακά πτυχία, χειρόγραφες συμβολαιογραφικές πράξεις,  ληξιαρχική πράξη θανάτου κτλ.).  

Κ. Τζαβέλλας_ Άλμπουμ Δύο Οικογενειών.pdf (Φωτογραφίες οικογενειών Κωνσταντίνου Π. Τζαβέλλα και Στυλιανού Γ. Αγγελόπουλου).