ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Ο Γιάνης Γιανουλόπουλος, ιστορικός, Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 24 Δεκ. 1939. Η καταγωγή του όμως είναι από την Αρκαδία. Ο πατέρας του Νίκος (1906-1984) ήταν από τη Βλαχοκερασιά, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια, και η μητέρα μου, Θεοδώρα (1906-1984) από το Βυζίκι της Γορτυνίας. Ο πατέρας του Νίκου Γιαννουλόπουλου λεγόταν Λευτέρης και η μητέρα του Αγγέλω Γιαννουλοπούλου (το γένος Σταθόπουλου).

Ο Γ. Γ. αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (1959) και στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο της Φιλοσοφικής Σχολής/Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.  Το 1965 αναχώρησε για σπουδές στο εξωτερικό, στο Παρίσι,  και ένα χρόνο αργότερα στο Λονδίνο, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (Ph.D.) στην Ευρωπαϊκή Ιστορία, με θέμα “The Conference of Lausanne, 1922-1923 (University of London/Birkbeck College, 1974).   Εργάστηκε ως Research Assistant στο Τμήμα Ιστορίας του Birkbeck (1969-1974) και κατόπιν ως Post-Doctoral Research Fellow, συνεπόπτης διδακτορικών διατριβών, στο αποκλειστικά μεταπτυχιακό τότε, Department of Byzantine and Modern Greek Studies, στο King’s College/University of London.

Στην Ελλάδα επέστρεψε το Φθινόπωρο του 1979 και δίδαξε Σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή Ιστορία, καθώς και άλλα συναφή γνωστικά αντικείμενα, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης (1979-1985) και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (1985 έως τη συνταξιοδότησή του το 2006).

Κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών του σπουδών στην Ελλάδα, υπήρξε Γενικός Γραμματέας της ΔΕΣΠΑ/Διοικούσα Επιτροπή Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (1961-1962), Γενικός Γραμματέας του πρώτου Κ.Σ. της ΕΦΕΕ/Εθνική Φοιτητική Ένωσις Ελλάδος (1963-1964), Πρόεδρος της ΕΦΕΕ (1964-1965) και αρχισυντάκτης (1962-1965) της Φοιτητικής Επιθεώρησης, Πανσπουδαστική. Στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής διδακτορίας (1967-1974) ήταν επικεφαλής (1967-1969) της Συντονιστικής Γραμματείας των Ελληνικών Φοιτητικών Συλλόγων Εξωτερικού και οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Αντιδικτατορικής Επιτροπής του Λονδίνου (1967-1974).

 

efee.jpg 

Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ για το Βιετνάμ, Απρίλιος 1965. Ο πρόεδρος της ΕΦΕΕ, Γιάνης Γιανουλόπουλος στο μικρόφωνο και ακριβώς από κάτω ο Σωτήρης Πέτρουλας (1ος από αριστερά). Διακρίνονται επίσης (πίσω δεξιά, προς τα μπρος) οι: Μίκης Θεοδωράκης, Μανώλης Γλέζος, Αντώνης Μπριλλάκης, Άννα Φιλίνη (Αθέατες Όψεις της Ιστορίας: Κείμενα Αφιερωμένα στο Γιάνη Γιανουλόπουλο, Εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2012, σελ. 471).

Ο Γ.Γ. είναι μέλος του Institute of Historical Research της Αγγλίας, του International Association for Mass Communication Research, των ΑΣΚΙ/Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του ΙΑΕΝ/Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας, της ΕΜΙΑΝ/Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας, και πολλών άλλων, ιδίως κατά το παρελθόν, επιστημονικών Εταιρειών, Συλλόγων ή Επιτροπών ειδικού σκοπού,  όπως οι υποεπιτροπές Διεθνών Σχέσεων για τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ευρώπη, της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας (1977-1979) όπου μετείχαν βουλευτές του, πανεπιστημιακοί, και συγγραφείς μέλη ή μη μέλη (όπως ο ίδιος) του Εργατικού Κόμματος.

 

iaen.jpg 

Συνέδριο του ΙΑΕΝ στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών για την Ιστορικότητα της Παιδικής Ηλικίας και της Νεότητας (Οκτώβριος 1984).  Διακρίνονται από αριστερά οι: Γιάνης Γιανουλόπουλος, Πέτρος Ευθυμίου, Φίλιππος Ηλιού, Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης, Κώστας Λάππας και Σπύρος Ασδραχάς. Στο βήμα, ο Jacques Le Goff  (Βλ. Αθέατες Όψεις της Ιστορίας: Κείμενα Αφιερωμένα στο Γιάνη Γιανουλόπουλο, Εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2012, σελ. 471).

Συμμετείχε σε πολλά, ελληνικά και διεθνή, επιστημονικά συνέδρια και πραγματοποίησε εκτεταμένες αρχειακές έρευνες στη Μεγ. Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα. Ασχολήθηκε επίσης για πολλά χρόνια, με την τηλεόραση, και δευτερευόντως με το ραδιόφωνο –κατ’εξοχήν χώρους εκφοράς δημόσιου ιστορικού λόγου – ως ιστορικός σύμβουλος και κειμενογράφος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έγραψε, στα ελληνικά και στα αγγλικά, βιβλία, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, λεξικά, και συλλογικούς τόμους, καθώς και βιβλιοκρισίες, κυρίως για το Higher Education Supplement των Times του Λονδίνου, τη Φιλολογική Καθημερινή και την Αυγή.

Αναλυτικό βιογραφικό καθώς και εργογραφία του Γ. Γ. υπάρχει στις σελ. 465-470, του βιβλίου Αθέατες Όψεις της Ιστορίας: Κείμενα Αφιερωμένα στο Γιάνη Γιανουλόπουλο, Εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2012, το οποίο εκδόθηκε με πρωτοβουλία νεώτερων συναδέλφων και μεταπτυχιακών φοιτητών του.

Γιάνης Γιανουλόπουλος
Αθήνα 27/12/2014

Δείγμα του Έργου του: