ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

kontis.jpgΗ Αγγελική Κοντογιάννη είναι δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστρια. Έχει σκηνοθετήσει έργα που έχουν παίξει σε διεθνή φεστιβάλ και τηλεόραση. Έκανε τα πρώτα της βήματα στη Βλαχοκερασιά σαν νεαρή τουρίστρια.  Ο πατέρας της, ο Βασίλειος Κοντογιάννης, γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά και μετανάστευσε στην Αμερική από το χωριό στα 17 του.  Αν και η Αγγελική μεγάλωσε σε πολιτεία της Νέας  Αγγλίας (Βερμόντ), στην Βλαχοκερασιά την φώναζαν "Μπρουκλάκι", κατά τις επισκέψεις της στο χωριό με την γιαγιά και τον παππού (Χριστίνα και Νικόλαο Κοντογιάννη).  Κατά τη διάρκεια αυτών των διακοπών είχε την ευκαιρία να παίξει κρυφτό στα σοκάκια του χωριού και να έρθει σε επαφή με την αγροτική ζωή.

Από το 2012 είναι διευθύντρια στο+ τοπικό τηλεοπτικό κανάλι  Mount Mansfield Community Television στο Βερμόντ της Νέας Αγγλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Προηγουμένως ήταν δημοσιογράφος στην 100χρονη εφημερίδα «Εθνικό Κήρυκα» στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

 

Κάτοικος της Αθήνας από το 1997 έως και το 2008, ήταν δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News.

 

Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ με ελληνικά θέματα όπως λαϊκούς χορούς, ζωή στην Βλαχοκερασιά, μαραθωνοδρόμους, τα αδέσποτα, και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Πρόσφατα σκηνοθέτησε ντοκιμαντέρ για τον καθηγητή θεολογίας Δημήτριο Κωνσταντέλο. Αυτόν τον καιρό ασχολείται με ένα ντοκιμαντέρ για τις αλλαγές σε μια μικρή αγροτική περιοχή του Βέρμοντ.

 

Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με σπουδές στις Κοινωνικές Επιστήμες. Ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα στον τομέα του ντοκιμαντέρ, δουλεύοντας στην εταιρεία Geovision της Βοστώνης. . 

Είναι παντρεμένη με τον Δάσκαλo Αγγλικής Jez Bentley και έχει ένα γιο. Η Αγγελική είναι στο διοικητικό συμβούλιο του Vermont Access Network (μια οργάνωση των τοπικών καναλιών του Βερμόντ) και του Western Slopes Business Association. Είναι επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της ενορίας της μοναδικής Ελληνικής Ορθόδοξης εκκλησίας στο Βερμόντ, Dormition Greek Orthodox Church.

Απρίλιος 2016

 

Δείγματα του έργου της: