ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

martinou.jpgΟνοματεπώνυμο : Άννα Μαρτίνου, σύζυγος Άγγελου Ε. Μπιστόλα

Έτος Γέννησης: 1954

Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος, μητέρα της Ασημίνας Α. Μπιστόλα (σήμερα Νομικής Συμβούλου) και γιαγιά του Γεωργίου Δ Πολυχρονόπουλου, γιού της Ασημίνας και του Δημήτρη Γεωργίου Πολυχρονόπουλου (επίσης Νομικού Συμβούλου).

Σπουδές Πτυχίο Ελληνικής και Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ), Πτυχίο Σχολής Λειτουργών Δ/ιας Εκπ/σης με Άριστα. Έχει παρακολουθήσει το μεγαλύτερο μέρος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει πιστοποίηση του Βρετανικού Συμβουλίου στη χρήση Η/Υ για τη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

Υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου με πολυετείς μετεκπαιδεύσεις και επιμορφώσεις σε Summer Schools σε Αγγλία (Nottingham, London, Oxford, Manchester, Warrington, Birmingham, St.Helens) Αμερική (UIC Chicago, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright), Ισπανίαerrassa, Barcelona), Γερμανία (Wolfersdorf, Laufen), Αυστρία (Gratz, Puchberg), Ιταλία (Rome, Sicely), Boσνία (Σεράγιεβο) Βέλγιο (Brussels, Ostend), Πορτογαλία (Porto, Penich), Γαλλία (Paris, Strasburg και Besancon), Φινλανδία (Helsinki) Κύπρο (Λεμεσός). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διδασκαλίας της γλώσσας για παιδιά και εφήβους με ιδιαίτερες δεξιότητες, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, συνεκπαίδευσης, σχολικής διαμεσολάβησης, πρόληψης της εξάρτησης και της νεανικής παραβατικότητας, πρόληψης της νεανικής αυτοχειρίας και αντιμετώπισης της σεξουαλικής  διαπαιδαγώγησης των παιδιών και των εφήβων. 

Πτυχία γλωσσομάθειας στην: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική

Παρούσα Υπηρεσιακή κατάσταση (Μάρτιος 2016): Μετά από 39 έτη ευδόκιμου υπηρεσίας σε ιδιωτικά και δημόσια σχολεία της Δ/νσης Γ’ Αθήνας και του Λουξεμβούργου έχει υποβάλει στο ΥΠΕΠΘ αίτηση συνταξιοδότησης και είναι σε αναμονή ικανοποίησης του αιτήματός της.

 

Θέσεις ευθύνης:

 • Ως Δ/ντρια α) του 7ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου και β) του 2ου Γυμνασίου Αγίας Βαρβάρας για μια οκταετία συντόνισε εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εξωτερικό, ανταλλαγές μαθητών και καθηγητών και εκπόνησε σειρά Ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.
 • Επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στα Π.Ε.Κ. (1995-2005) Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Αθήνας, Πειραιά, Δωδεκανήσων, Αρκαδίας με διδακτικό αντικείμενο τις καινοτομίες στην εκπαίδευση και την εκπόνηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση.
 • Συντονίστρια/προωθήτρια του Ευρωπαϊκού προγράμματος  «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» από το 1995 (τοποθετημένη κατόπιν Υπουργικής Απόφασης).
 • Σύνδεσμος του Ευρωπαϊκού προγράμματος  «ΕΥΡΥΔΙΚΗ» από το 2000 (τοποθετημένη κατόπιν Υπουργικής Απόφασης).
 • Υπεύθυνη του Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Δ/νσης Δ.Ε. Γ΄Αθήνας από το 1997 (τοποθετημένη κατόπιν Υπουργικής Απόφασης).
 • Με την ιδιότητα της συντονίστριας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων εκπόνησε επιμορφωτικά σεμινάρια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το  Priestley College του Warrington, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο ενδουπηρεσιακής επιμόρφωσης των συναδέλφων. Διοργάνωσε την εκπροσώπηση 14 Λυκείων της Δ/νσης Γ Αθήνας στο Στρασβούργο της Γαλλίας με το πρόγραμμα “Euroscola”.
 • Με την ιδιότητα της Εθνικής εκπροσώπου συμμετείχε σε Συνέδρια του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΥΡΩΠΗΣ στο Σαράγιεβο της Βοσνίας, στο Wolfersdorf της Γερμανίας και στις Βρυξέλλες του Βελγίου  μετά από πρόταση του ΥΠΕΠΘ.
 • Με την ιδιότητα του στελέχους της εκπαίδευσης έχει συμμετάσχει σε επισκέψεις μελέτης {Πρόγραμμα ARION, Πορτογαλία}και σε διοργανώσεις επισκέψεων ARION στην Ελλάδα.
 • Μέλος εξεταστικών επιτροπών, Βαθμολογήτρια ειδικών μαθημάτων (από το 1983), Αναβαθμολογήτρια (από το 1992) Προϊσταμένη (από το σχ. έτος 1998-99) Μέλος επιτροπών στις εξετάσεις του Ιονίου Παν/μου, στις εξετάσεις των Ελληνοπαίδων εξωτερικού, στις εξετάσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, στις Εξετάσεις του Νόμου 217/81, στις Εξετάσεις Τραπεζών.
 • Πρόεδρος και μέλος Λυκειακών Επιτροπών (Επιτροπή 2ου Εξεταστικού Κέντρου Αγίας Βαρβάρας 1998-99) (Ιούνιος 1990).
 • Πρόεδρος στις εξετάσεις Ιδιωτικών Λυκείων.
 • Μέλος της συγγραφικής ομάδας για τα βιβλία Αγγλικής Γλώσσας του Δημοτικού FUNWAYS (αποσπασμένη στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) και της ομάδας πειραματικής εφαρμογής των TASKWAYS (βιβλίων Αγγλικής για το Γυμνάσιο), πριν την εισαγωγή τους στα Δημόσια Σχολεία.
 • Τα τελευταία εννέα έτη της θητείας της (2005-2014) υπηρέτησε ως Σύμβουλος Εκπαίδευσης στο Λουξεμβούργο.

 

Μέλος Δ.Σ. Επιστημονικών Ενώσεων και διεθνών Οργανισμών

 • Επί εικοσαετία εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Αγγλικής Δημόσιας Εκπ/σης. Διατέλεσε Έφορος Βιβλιοθήκης, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Οργανωτική Γραμματέας και από το 2001 Γενική Γραμματέας, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού “Aspects” και μέλος της τετραμελούς συντακτικής Επιτροπής.
 • Μέλος του διεθνούς επιστημονικού Οργανισμού T.E.S.O.L (Τeachers of English to speakers of other languages) από την ίδρυση του Ελληνικού Παραρτήματος και εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του T.E.S.O.L Greece για μια τριετία.  
 • Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού “Fulbright Association” από το 1993. Από το 2001 εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. του ίδιου Οργανισμού. Διετέλεσε έφορος κατά το 2001 και μέλος της Επιτροπής για την επιλογή Υποτρόφων Έτους 2002.
 • Μέλος Οργανωτικών Επιτροπών Διεθνών Επιστημονκών Συνεδρίων.
 • Μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου «Φίλοι του Καζαντζάκη» με έδρα την Ελβετία.

Μέλος Δ.Σ. Δημοτικών και Κοινωνικών Δομών.

 • Πρόεδρος της διαδημοτικής δομής/ κέντρου ψυχικής υγιεινής «ΑΡΞΙΣ» (Δήμοι Αιγάλεω, Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου).
 • Μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου από το 1999.
 • Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Προβλημάτων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
 • Μέλος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.
 • Εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Κοινότητας Λουξεμβούργου για δυο συνεχείς θητείες, υπεύθυνη για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 • Ως μέλος της Επιτροπής του Διεθνούς Μπαζάρ του Λουξεμβούργου και της Ελληνικής Κοινότητας (υπό την αιγίδα της Δούκισας του Λουξεμβούργου) πρότεινε και συντόνισε το έργο «Σούφερα νερό στις χούφτες» με το οποίο υδροδοτήθηκε η περιοχή Τengela στην Banfora της BURKINA  FASO.
 • Μέλος της Επιτροπής “TIERMONDE” στο Λουξεμβούργο με αντικείμενο την έμπρακτη βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες του Τρίτου Κόσμου.
 • Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δρυοπιδέων.
 • Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής <O Προφήτης Ηλίας>.

Μέλος Δ.Σ. και επιστημονικός συνεργάτης Μ.Κ.Ο.

 • Μέλος του Δ.Σ. του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Ε.Λ.Ι.Ν.Α.Σ. και επιστημονικός συνεργάτης (Materials developer) του Ε.Λ.Ι.Ν.Α.Σ. και του εκπαιδευτικού οργανισμού ΓΑΙΑ κατά την πενταετία 1997- 2002. Ως εκπρόσωπός της Ελλάδας συμμετείχε στο καλοκαιρινό σχολείο της Αυστρίας το 2001, στο Forum Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της Ρώμης το 2001, στο Summer School στη Penich της Πορτογαλίας το 2003, στα καλοκαιρινά σχολεία για την αναπτυξιακή εκπαίδευση στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι το 2004, στην Κύπρο το 2005  και στο διεθνές Forum “Planet’ere” στη Burkina FASO το 2005.
 • Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση, εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ.  και μετά το Forum Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της Ρώμης (Νοέμβριος 2001) εκλεγμένο μέλος της τετραμελούς Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 • Μέλος στο Δ.Σ. του Β/θμιου οργάνου των Ελληνικών Μ.Κ.Ο.
 • Επιστημονικός συνεργάτης της ACTION AID HELLAS στο πλαίσιο εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 • Συνεργάστηκε με το γνωστό σκηνοθέτη Σερντάρη Βαγγέλη για ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου. Επιστημονικός σύμβουλος σε τέσσερις παραγωγές εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ της ΕΤ2 με σκηνοθέτη την κα Μαρία Μουχτάρη. Συνεργάστηκε για την κατάθεση πρότασης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαιδευτικής τηλεόρασης στην εκπομπή «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ: SΟS».

Συγγραφικό έργο

 • Έχει εκδόσει βιβλία για την εκπόνηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση. Έχει γράψει, έχει σκηνοθετήσει και έχει ανεβάσει θεατρικά έργα για παιδιά στο πλαίσιο της διδασκαλίας της γλώσσας. Έχει δημοσιεύσει περίπου 250 άρθρα σε Επιστημονικά περιοδικά, σε ημερήσιες και τοπικές εφημερίδες, σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολόγια ποίησης, έχει απομαγνητοφωνήσει Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων.
 • Έκανε τη γλωσσική επιμέλεια του «Ευρετηρίου των Απανταχού Βλαχοκερασιωτών» υπό το συντονισμό του Παν/μιακού Καθηγητή Κοινωνιολογίας κου Νίκου Πετρόπουλου.
 • Ως μέλος της Επιτροπής του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς. συνέγραψε τα Ιστορικά, Δημογραφικά και Λαογραφικά Στοιχεία σε συνεργασία με τον Άγγελο Μπιστόλα και το συντονιστή του προγράμματος καθηγητή κο Νίκο Πετρόπουλο. Έκανε τη γλωσσική επιμέλεια του ίδιου υλικού στην Αγγλική και Ελληνική. 

Δείγμα του έργου της:

Δείγματα έργου Άννας Μαρτίνου