Για άλλη μια φορά και σύμφωνα με τoυς αρχικούς στόχους της Επιτροπής του Ψ. Μ. Β. ανανεώνουμε και εμπλουτίζουμε το Ψηφιακό Μουσείο με νέο υλικό. Συγκεκριμένα, προσθέσαμε νέο υλικό σε 4 από τις 6 κατηγορίες μενού («Ιστορία», «Οικονομία και Παραγωγή», «Κοινωνία» και «Πέραν της Βλαχοκερασιάς»). Το νέο υλικό ενσωματώθηκε σε 11 από τα 34 Flipping Books (Ηλεκτρονικά Βιβλία) (Βλ. 4η στήλη του Πίνακα). Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στον εμπλουτισμό τριών ηλεκτρονικών βιβλίων, «Τα Χειμαδιά μας», τις «Δραστηριότητες Ομογενών Βλαχοκερασιωτών» και τους «Βλαχοκερασιώτες Επιχειρηματίες εκτός Βλαχοκερασιάς». Στην περίπτωση του πρώτου ηλεκτρονικού βιβλίου, «Τα Χειμαδιά μας»– το οποίο ουσιαστικά αφορά εποχικούς μετανάστες – θέλαμε να αναδείξουμε τη ζωτική σημασία της ελαιοπαραγωγής στην οικονομική ζωή των Βλαχοκερασιωτών και να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς που έκλεισαν τα αφτιά τους στις σειρήνες της αστικοποίησης και παρέμειναν στο χωριό για να καλλιεργήσουν τα κτήματα των γονέων τους.** Στην περίπτωση του δεύτερου και τρίτου βιβλίου – «Δραστηριότητες των Ομογενών Βλαχοκερασιωτών» και «Βλαχοκερασιώτες Επιχειρηματίες εκτός Βλαχοκερασιάς» - θέλαμε να αναδείξουμε το έπος των πρωτοπόρων μεταναστών μας, και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των νεότερων γενιών ομογενών με τον τόπο καταγωγής των γονέων και των προγόνων τους. Όμως, αν και τα τρία παραπάνω ηλεκτρονικά βιβλία εμπεριέχουν πολύτιμο νέο υλικό, αυτό δεν μειώνει την σπουδαιότητα των άλλων ηλεκτρικών βιβλίων, όπως για παράδειγμα οι «Βλαχοκερασιώτες στις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες» και οι «Βλαχοκερασιώτες στις Ένοπλες Δυνάμεις», τα οποία εμπεριέχουν πολύ αξιόλογο υλικό για Βλαχοκερασιώτες που έχουν αναδειχτεί διεθνώς και μας κάνουν όλους τους Βλαχοκερασιώτες περήφανους (Βλ. τον Πίνακα στο τέλος του κειμένου για να εντοπίσετε τις σελίδες του νέου υλικού στα ηλεκτρονικά βιβλία).
Εκτός από την ανάρτηση νέου υλικού, στην περίπτωση του ηλεκτρονικού βιβλίου, "Τα Χειμαδιά μας", πραγματοποιήθηκε και μια σχετική αναδιάταξη των σελίδων του βιβλίου με στόχο τη βελτίωση της ομοιογένειας. Γενικά, εφαρμόστηκε μια θεματολογική και χρονολογική αναδιάταξη. Οι θεματολογικές κατηγορίες που προέκυψαν από την αναδιάταξη των σελίδων είναι: εισαγωγικές σελίδες, σελίδες γενικής φύσεως (παλαιές), κατοικίες, λιομάζωμα, ελαιοτριβεία, κλάδεμα/κάψιμο κλαριών/ράντισμα ελιών, κτηνοτροφία και σελίδες γενικής φύσεως (πρόσφατες). Με την αναδιάταξη του βιβλίου, εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε η ομοιογένεια του περιεχομένου και αποφεύχθηκαν οι επικαλύψεις.
- Αναδιάρθρωση. Μετά από απόφαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του Ψ. Μ. Β., με στόχο τη βελτίωση της ομοιογένειας του υλικού. Η βασική αναδιάρθρωση αφορούσε στη διάσπαση την κατηγορίας μενού, «Ιστορία-Παραδόσεις» σε δύο ανεξάρτητες κατηγορίες μενού, «Ιστορία» και «Παραδόσεις». Έτσι, αντί των έξι ουσιαστικών κατηγοριών μενού, το Ψ. Μ. θα έχει πλέον επτά. Στη συνέχεια έγινε μια ισοκατανομή των υποκατηγοριών (ηλεκτρονικών βιβλίων ή φλίπινγκ μπουκ) στις δύο κατηγορίες μενού, «Ιστορία» και «Παραδόσεις». Η κάθε μια από αυτές τώρα περιλαμβάνει 5 υποκατηγορίες (ηλεκτρονικά βιβλία). Επιπλέον, δημιουργήθηκαν και δύο νέα ηλεκτρονικά βιβλία (φλίπινγ μπουκ), τα «Οικογενειακά Δέντρα Βλαχοκερασιωτών» και οι «Βλαχοκερασιώτες στις Ένοπλες Δυνάμεις». Το πρώτο εντάχθηκε στη γενική κατηγορία μενού «Ιστορία» και το δεύτερο» στην κατηγορία του μενού «Πέραν της Βλαχοκερασιάς». Σημειώνεται ότι το πρώτο βιβλίο είναι ολιγοσέλιδο και όλες οι σελίδες περιέχουν νέο υλικό, ενώ το δεύτερο έχει περισσότερες σελίδες, αλλά αποτελείται από υλικό που προέρχεται κυρίως από τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά βιβλία. Τέλος, πραγματοποιήθηκε μια αναδιάταξη των σελίδων του ηλεκτρονικού βιβλίου «Επιστήμες, Γράμματα και Τέχνες», τοποθετώντας τους επιστήμονες, συγγραφείς, καλλιτέχνες και δημοσιογράφους κατά αλφαβητική σειρά.
Διαρθρωτικές και Άλλες Αλλαγές
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το τελευταίο τετράμηνο (Αύγουστος-Νοέμβριος 2017) το Ψ. Μ. Β. έχει εμπλουτιστεί με σημαντικό υλικό (Πίνακας, 2η στήλη). Στη διαδικασία αυτή έχουν συμμετάσχει όλα τα εν Ελλάδι μέλη της Επιτροπής (Βλ. Πίνακα, 1η στήλη ). Το νέο υλικό αφορά όλες τις γενικές κατηγορίες μενού (βλ. Πίνακα, 3η στήλη) πλην της πρώτης («‘Όψεις – Περιβάλλον»).
Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, το Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς είναι ένα ανοικτό σύστημα που συνεχώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την ενσωμάτωση στο Ψ. Μ. Β. του νέου υλικού που συγκεντρώσαμε, με την πολύτιμη συνεργασία των συμπατριωτών μας από Ελλάδα και το εξωτερικό, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018. Νέο υλικό – φωτογραφίες, ντοκουμέντα, οικογενειακά δέντρα – έχει προστεθεί στα 15 από τα 32 ηλεκτρονικά βιβλία (φλίπινγκ μπουκ). Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί σε δύο από τα βιβλία του Ψ. Μ. Β., «Όψεις, Γειτονίες και Κατοικίες» και «Δραστηριότητες Ομογενών Βλαχοκερασιωτών». Καλούμε τους απανταχού συμπατριώτες και φίλους τους να επισκεφτούν την εμπλουτισμένη ιστοσελίδα μας. Για να σας διευκολύνουμε στην περιήγηση, ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με το νέο υλικό, κατά αντικείμενο, ηλεκτρονικό βιβλίο (φλίπινγ μπουκ), σελίδα και πηγή:
Το χωριό, Βλαχοκερασιά, βρίσκεται 20 περίπου χμ. νοτίως της Τρίπολης, πρωτεύουσας του νομού Αρκαδίας, και τρία χμ από το δρόμο που οδηγεί στην πρωτεύουσα της Λακωνίας, την αρχαία Σπάρτη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η Βλαχοκερασιά είχε 424 κάτοικους. Ο πληθυσμός της, το 1928, ανερχόταν σε 1600 κάτοικους.
Την περίοδο 1928-2011 σημειώθηκε μια μείωση της τάξεως του 80% στον πληθυσμό της. Χωρίς αμφιβολία, το βασικό αίτιο για την παραπάνω μείωση ήταν η αστικοποίηση και η μετανάστευση στις υπερπόντιες χώρες.
Σύμφωνα με την «απογραφή» των απανταχού Βλαχοκερασιωτών (1988-92), που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής (1988-92), οι 3.742 Βλαχοκερασιώτες κατανέμονταν ως εξής: 42% ζούσε στην περιοχή της Αττικής, 21% ζούσε στο εξωτερικό (Η.Π.Α., Αυστραλία και Καναδά), 20% ζούσε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και μόλις το 17% κατοικούσε στη Βλαχοκερασιά. Οι κάτοικοι της Βλαχοκερασιάς ήταν κυρίως ηλικιωμένοι, αφού η νεότερη γενιά είχε πάρει το δρόμο της ξενιτιάς μεταναστεύοντας είτε σε χώρες του εξωτερικού είτε σε πόλεις της Ελλάδας. Συρρικνώθηκαν αντίστοιχα οι αγροτικές δραστηριότητες, οι παραδοσιακές επιχειρήσεις και ο αριθμός των μαθητών στο σχολείο της Βλαχοκερασιάς.
Η Επιτροπή Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς
κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης στις εγκαταστάσεις της Δημοτικής Ενότητας Σκιρίτιδας.
Kαθιστοί, από αριστερά, οι Ευστάθιος Χρόνης, Άγγελος Μπιστόλας, Νίκος Πετρόπουλος και Άννα Μαρτίνου.
Όρθιες, η Μαρία Κοπίτα και η Αγγελική Κατσαφάνα. Βλαχοκερασιά, 21 Αυγούστου 2015.
Από τη φωτογραφία λείπει το 7ο μέλος της Επιτροπής, η Αγγελική Β. Κοντογιάννη,
ομογενής, από την πολιτεία Βερμόντ, Νέας Αγγλίας, ΗΠΑ.
(Αρχείο της Ελένης Χαρίτου, συζύγου του Νίκου Δημ. Χαρίτου, ομογενή από το Σικάγο).