ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

Δημοσιεύουμε σήμερα τρεις ανακοινώσεις που έγιναν από μέλη της Επιτροπής Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιας, Νίκο Π. Πετρόπουλο, Άννα Μαρτίνου και Άγγελο Μπιστόλα,  κατά την παρουσίαση του Ψ. Μ. Β. στην Αθήνα.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2017, στην αίθουσα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Πλατεία Κάνιγγος.  Παραβρέθηκαν περίπου 100  συμπατριώτες και φίλοι τους, μεταξύ των οποίων ήταν ένας βουλευτής Αρκαδίας, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε., πρόεδροι ομοσπονδιών συλλόγων Αρκαδίας, ο π. Διευθυντής του ΟΗΕ στο Γραφείο της Αθήνας και ο Διοικητής του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τριπόλεως. Περισσότερες λεπτομέρειες και φωτογραφικά υλικό, για τους ομιλητές και τους παρόντες θα βρείτε στις τρεις ανακοινώσεις. Ευελπιστούμε ότι η δημοσίευση των σχετικών παρουσιάσεων θα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση για το εύρος,  τον πλούτο και το βάθος του περιεχομένου του Ψ.Μ.Β.,  για τη σημασία διατήρησης της τοπικής ιστορίας  και ταυτότητας την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της νεότερης μετανάστευσης, καθώς και για την πλοήγηση στο Ψ. Μ. Β. Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του κ. Πετρόπουλου καλύπτει  περιληπτικά της τοποθετήσεις των δύο μελών της Επιτροπής, Αγγελικής Κατσαφάνα και Μαρίας Κοπίτα, που για λόγους ανωτέρας βίας  αδυνατούσαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση της Αθήνας.

Νίκος Πετρόπουλος
Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

Ομιλία
Νίκου Πετρόπουλου
Ομιλία
Άννας Μαρτίνου
Ομιλία
Άγγελου Μπιστόλα
Δρ. Κοινωνιολογίας
Πανεπιστημιακός
Καθ. Αγγλικής και Ελληνικής Φιλολογίας, 
π. Σύμβουλος Εκπαίδευσης    
Δάσκαλος, π. Σύμβουλος
Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
& π. Πρόεδρος του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής.
    


                                                                         

Διαρθρωτικές και Άλλες Αλλαγές, Αύγουστος – Νοέμβριος 2017

 Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το τελευταίο τετράμηνο (Αύγουστος-Νοέμβριος 2017) το Ψ. Μ. Β. έχει εμπλουτιστεί με σημαντικό υλικό (Πίνακας, 2η στήλη). Στη διαδικασία αυτή έχουν συμμετάσχει όλα τα εν Ελλάδι μέλη της Επιτροπής (Βλ. Πίνακα, 1η στήλη ). Το νέο υλικό αφορά όλες τις γενικές κατηγορίες μενού (βλ. Πίνακα, 3η στήλη) πλην της πρώτης («‘Όψεις – Περιβάλλον»). Αν και όλο το νέο υλικό είναι σημαντικό, θα σταθώ ιδιαίτερα στις δύο πρώτες δομικές αλλαγές που κάναμε στο Ψ. Μ. Β. Η πρώτη αφορά στην προσθήκη του «Μητρώου Αρρένων Βλαχοκερασιάς», το οποίο καλύπτει την περίοδο 1837-1953 και αφορά στους δηλωμένους ως γεννηθέντες στη Βλαχοκερασιά, ενώ το προ-υπάρχον «Μητρώο Αρρένων του Δήμου Μανθυρέας» αφορά και κοντοχωριανούς και καλύπτει την περίοδο 1846-1878. Αναπόφευκτα, αναμένεται να προκύψουν κάποιες επικαλύψεις μεταξύ των δύο μητρώων, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να δημοσιευτεί το Μητρώων Αρρένων Βλαχοκερασιάς δεδομένου ότι καλύπτει μια μακρότερη περίοδο. Τα δύο μητρώα αρρένων υπήχθησαν σε μια γενικότερη υποκατηγορία, ‘Μητρώα Γεννήσεων’, προκειμένου το Ψ. Μ. Β. να μείνει ανοικτό για την ενσωμάτωση και μητρώων θηλέων στο μέλλον. Η δεύτερη διαρθρωτική αλλαγή αφορά στην εισαγωγή της νέας υποκατηγορίας υλικού, «Ευθυμογραφήματα Βλαχοκερασιωτών», τα οποία συνιστούν ένα αναπόσπαστο πολιτισμικό στοιχείο της προφορικής παράδοσής μας. Το υπόλοιπο υλικό έχει ενσωματωθεί σε διάφορες υποκατηγορίες του Ψ. Μ. Β. (στις λαϊκές τέχνες, στον κύκλο ζωής, στις επιχειρήσεις στη Βλαχοκερασιά, στα χειμαδιά, στις εκκλησίες, στους συλλόγους, στους ομογενείς, στις επιστήμες. τέχνες και επιχειρήσεις πέραν της Βλαχοκερασιάς) και παρατίθεται με αλφαβητική σειρά, με βάση το επώνυμο των εισηγητών-συντελεστών (Βλ. παρακάτω πίνακα, 1η στήλη),

Περισσότερα...

Στην εισαγωγή του Ψ. Μ. Β. αναφερθήκαμε στο Ψηφιακό Μουσείο ως ένα «ανοικτό σύστημα», το οποίο συνεχώς θα διορθώνεται, θα ανανεώνεται και θα εμπλουτίζεται. Λοιπόν, έφτασε η στιγμή αυτό να αποδειχτεί και στην πράξη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι έχουμε κάνει τρεις διαφορετικές παρεμβάσεις, δύο εκ των οποίων αφορούν προσθήκες νέου υλικού.

 Η πρώτη αφορά στην αλλαγή των πέντε περιστρεφόμενων φωτογραφιών στην μπροστινή σελίδα (front page) της ιστοσελίδας μας. Για πρώτη φορά, όλες οι περιστρεφόμενες σελίδες αποτελούνται από πορτραίτα Βλαχοκερασιωτών (ντόπιων και ομογενών). Αναφέρονται τα ονόματα τους και η ιδιότητά τους. Περισσότερες πληροφορίες για τους πέντε συμπατριώτες θα βρείτε στα αντίστοιχα ηλεκτρονικά βιβλία.

 Η δεύτερη αφορά στην προσθήκη πέντε νέων σελίδων στο ηλεκτρονικό βιβλίο (flipping book), «Επιστήμες,  Γράμματα και Τέχνες». Και οι πέντε νέες σελίδες ουσιαστικά αφορούν μία οικογένεια, τους απογόνους του  Χρήστου Παν. Μεντή, ο οποίος γεννήθηκε στη Βλαχοκερασιά, Αρκαδίας[1]. Όντας εφοριακός-δημόσιος υπάλληλος, οι συχνές μεταθέσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη.  Απέκτησε πέντε παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας  Ο   Σπήλιος, στο Αγρίνιο, ο Κώστας στην Αμφιλοχία, η Ξένια στην Αμφιλοχία, ο Αιμίλιος και η Κατερίνα στο Μεσολόγγι. Οι πέντε νέες σελίδες  απαρτίζονται από υλικό που αφορά στους δύο γιους του Χρήστου Μεντή, το  μουσικοσυνθέτη Σπήλιο Μεντή και τον ηθοποιό-κωμικό Κώστα Μεντή, και στα τρία εγγόνια του, το Χρήστο Μεντή (γιο του Σπήλιου), πιανίστα-μουσικοσυνθέτη-δάσκαλο μουσικής, τη Ελένη (Νένα) Μεντή (κόρη του Σπήλιου), ηθοποιό και τραγουδίστρια, και τον Χρήστο Βαλαβανίδη (γιο της Κατερίνας), ηθοποιό-ποιητή ― όλοι τους καλλιτέχνες εθνικής εμβέλειας. Κάθε μία από τις πέντε σελίδες συνοδεύεται και από συνδέσεις που παραπέμπουν στα βιογραφικά τους και το καλλιτεχνικό τους έργο καλύπτοντας  σχεδόν ένα αιώνα  οικογενειακής καλλιτεχνικής δράσης.    

 Η τρίτη και τελευταία παρέμβαση αφορά στην προσθήκη νέου υλικού  στην  αγγλική μας σελίδα. Συγκεκριμένα, τα βιογραφικά δύο συμπατριωτών, Αθανασίου Μάνδρου και Επαμεινώνδα Μπιστόλα, τα οποία  μεταφράστηκαν στ’ αγγλικά από την ομογενή Αγγελική Κοντογιάννη (Contis). Τα μεταφρασμένα βιογραφικά θα τα βρείτε αναρτημένα στη γενική κατηγορία «Οικονομία – Παραγωγή». Στόχος μας είναι να μεταφραστούν στ’ αγγλικά όλα τα ελληνικά βιογραφικά. Ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες μας από αγγλόφωνες χώρες, ιδίως αυτούς που μαθαίνουν ελληνικά, να συμπράξουν στην προσπάθειά μας. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να μας ενημερώσουν προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν αλληλοεπικαλύψεις. Η συμβολή τους στον εμπλουτισμό της αγγλικής σελίδες θα τύχει της δέουσας αναγνώρισης.    

Το υλικό για τους Μεντέους συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε ο υποφαινόμενος, ο οποίος θα ήθελε να  εκφράσει τις ευχαριστίες του στους Λευτέρη Σουρλά, Γιάννη Ζέππο, Ανδρέα Σκούφη, Ζαχαρία Μεντή, Στράτη Μητρόπουλο και Μαρία Μεντή–Βασαρδάνη (κόρη του Σπήλιου) για την πολύτιμη συμβολή τους στην τεκμηρίωση των νέων «εκθεμάτων» μας. Στη διασταύρωση των σχετικών στοιχείων χρήσιμο αποδείχθηκε και το «Μητρώο Αρρένων του Δήμου Μανθυρέας» που είναι ήδη αναρτημένο στο Ψ. Μ. Β.  Τέλος, τις θερμές ευχαριστίες μου στα δύο μέλη  της Επιτροπής: στην Αγγελική Κοντογιάννη (Contis) για τη μετάφραση των ελληνικών βιογραφικών και την Άννα Μαρτίνου για τη γλωσσική επιμέλεια των κειμένων για τους Μεντέους και τα μεταφρασμένα βιογραφικά των συμπατριωτών.

Νίκος Π. Πετρόπουλος
Συντονιστής Επιτροπής Ψ. Μ. Β.

 

[1]Η συνάντηση με την Νένα Μεντή, εγγονή του Χρήστου, πραγματοποιήθηκε αρχές Μαρτίου 2017, μεταξύ παραστάσεων, στο θέατρο «Αποθήκη» (περιοχή Θησείου), όπου η Νένα έπαιζε στο έργο «Δεύτερη Φωνή», των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Η Νένα ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας να ενταχθεί στο Ψ. Μ. Β. («Παιδιά, ότι θέλετε, για τη Βλαχοκερασιά»!). Στην πορεία το αντικείμενό μας διευρύνθηκε μετά την ευχάριστη ανακάλυψη ότι είχαμε να κάνουμε με μια οικογένεια καλλιτεχνών ― απογόνων του Χρήστου Παν. Μεντή. Ακολούθησαν τέσσερις μήνες εντατικής, δημιουργικής συνεργασίας, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τη Νένα Μεντή, το Χρήστο Βαλαβανίδη και την οικογένεια του Χρήστου Μεντή στην Αγγλία. Ευελπιστώ ότι κάποια μέρα στο άμεσο μέλλον οι ζώντες απόγονοι του Χρήστου θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους  στη γη των προγόνων τους (ΝΠ).

Χάρτης / Map