ΨΗΦΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ekklisia.jpgΟι εκκλησίες έχουν διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο για τους Βλαχοκερασιώτες, είτε ως χώροι λατρείας, είτε ως χώροι τέλεσης των μυστηρίων, είτε ως χώροι για γιορτασμούς, πανηγύρια και ανανέωση δεσμών συγγένειας και φιλίας. Έτσι, και συχνά με την επικουρία των ομογενών μας χτίστηκαν και στη συνέχεια ανακαινίστηκαν η εκκλησία/μητρόπολης, «Κοίμησης της Θεοτόκου», στο κέντρο του χωριού καθώς και πολυάριθμα εξωκλήσια (Άι Γιώργης, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Νικόλαος/Άγιοι Θεόδωροι, Άι Λιας, Παναγίτσα, Άγιος Κωνσταντίνος, Άι Γιάννης, Αγία Ειρήνη, Άγιος Θανάσης και Άγιος Ευθύμιος). Όπως ήταν φυσικό, ο μεγαλύτερος εικονικός χώρος στο Ψηφιακό Μουσείο Βλαχοκερασιάς αφιερώθηκε στην μητρόπολη της Βλαχοκερασιάς, έργο βασικά των ομογενών μας από το Πίτσμπουργκ. Εκεί τελούνται οι κυριακάτικες λειτουργίες, τα περισσότερα μυστήρια και γιορτάζονται οι σημαντικότερες γιορτές της Ορθοδοξίας (π.χ. Χριστούγεννα, Πάσχα, Κοίμησης της Θεοτόκου κτλ.)

Περισσότερα...

dimarxeio.jpg

Διαχρονικά, η Βλαχοκερασιά, όπως και άλλα χωριά της χώρας, έχει υποστεί πολυάριθμες διοικητικές μεταβολές. Για μια επισκόπηση των διοικητικών μεταβολών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, ο/η ενδιαφερόμενος/η παραπέμπεται στη σύντομη ιστορία της Βλαχοκερασιάς που συνέγραψε ο δάσκαλος και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής, Άγγελος Μπιστόλας, με τους συνεργάτες του. Σημειωτέον ότι το πόνημα αυτό περιλαμβάνει και λίστα των Προέδρωνημάρχων μετά το 1935 καθώς και τους προβληματισμούς για την ονομασία του χωριού. Ο επισκέπτης καλείται να ανατρέξει στο Δεύτερο Μέρος "Δημογραφικές και Διοικητικές Μεταβολές") της μονογραφιάς Βλαχοκεραια: Ιστορικά, Δημογραφικά και Λαογραφικά Στοιχεία του Άγγελου Μπιστόλα και συνεργατών. Συνεπώς, στην παρούσα ενότητα δεν θα επαναλάβουμε τις λεπτομέρειες για τις διοικητικές μεταβολές. Όμως θα πρέπει να αιτιολογήσουμε γιατί η παρούσα ενότητα φέρει το τίτλο «κοινοτικές και δημοτικές δράσεις».

Περισσότερα...

sxoleio s[1]Το καθεστώς που καθόριζε το σύστημα και τη διάρθρωση της εκπαίδευσης μέχρι το 1895 ήταν αυτό του Όθωνα[2], με τετρατάξιο Δημοτικό, τριτάξιο Ελληνικό Σχολείο (ή Σχολαρχείο) και τριτάξιο / τετρατάξιο Γυμνάσιο. Μετά από μια σειρά νόμων (1895, 1913 και 1929) η βασική εκπαίδευση (Δημοτικό και Γυμνάσιο) μετεξελίχτηκε σε 6τάξιο Δημοτικό και 6τάξιο Γυμνάσιο/Λύκειο[3].

Περισσότερα...

 «Ο Προφήτης Ηλίας» - Ιστορικό και Δράσεις

syll

Στην “απογραφή” των απανταχού Βλαχοκερασιωτών (1988-1992) που έγινε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής (Σ.Β.Α.) διαπιστώθηκε ότι το 42% των Βλαχοκερασιωτών ζούσαν στην Αττική[1]. Προφανώς, διαχρονικά η Αθήνα, με τη συγκέντρωση ανθρώπων, υπηρεσιών και βιομηχανικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή, λειτούργησε ως ένας εναλλακτικός τόπος προορισμού και αποκατάστασης για Βλαχοκερασιώτες (και γενικότερα Πελοποννησίους) που επεδίωκαν να γλιτώσουν από τη σκληρή αγροτική ζωή και δεν κατάφεραν ή δεν επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν προς τις υπερπόντιες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία) τις δεκαετίες 1900-1950.

Περισσότερα...

«Η Φωνή του Χωριού μας» και τα “Βλαχοκερασιώτικα Χρονικά»

a.bistolas-aponomi.jpg
Ο Νομάρχης Αρκαδίας κ. Π. Γιαννόπουλος και ο Βουλευτής κ. Δ. Κωστόπουλος απονέμουν τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής και εκδότη της «Φωνής του Χωριού μας» Άγγελο Ε. Μπιστόλα (Πηγή: «Η ΦτΧ μας», Απρίλιος - Ιούνιος 2002).

Ο Σύλλογος Βλαχοκερασιωτών Αττικής «ο Προφήτης Ηλίας» εξέδιδε επί σειρά ετών τις εφημερίδες «Τα Βλαχοκερασιώτικα Χρονικά» (1966-1967) και «Η Φωνή του Χωριού μας» (1984-2008) που αποτελούσαν ένα σημαντικό συνδετικό κρίκο μεταξύ των απανταχού Βλαχοκερασιωτών. Το σύνολο των φύλλων της «Φωνής του Χωριού μας» και ένα μικρό μέρος των φύλλων των «Βλαχοκερασιώτικων Χρονικών» βρίσκονται στο προσωπικό αρχείο του Άγγελου Μπιστόλα, o οποίος για τις ανάγκες του Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς το μετέτρεψε ιδίοις εξόδοις σε ηλεκτρονικό, ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτό όποιος συμπατριώτης μας θα επιθυμούσε να ρίξει μια ματιά. Το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικτυακής επισκεψιμότητας θα είναι ουσιώδες στο βαθμό που θα ενημερώσει τους νεότερους και θα βοηθήσει τους παλαιότερους στην ανάκληση αναμνήσεων από αγαπημένα πρόσωπα, συναισθήματα και τόπους[1].

Περισσότερα...

alogo-s.jpgΣε προηγούμενες θεματικές ενότητες καλύψαμε τις δραστηριότητες συλλόγων Βλαχοκερασιωτών στην περιοχή της Αττικής και στη διασπορά. Η παρούσα ενότητα ασχολείται με τους συλλόγους με έδρα τη Βλαχοκερασιά, επιχειρώντας μια ιστορική προσέγγιση. Ο πρώτος αναγνωρισμένος Σύλλογος με έδρα τη Βλαχοκερασιά, ήταν η «Αδελφότης Βλαχοκερασιωτών, Η Μανθυρέα», η οποία συστάθηκε το 1920, σύμφωνα με το καταστατικό που είχε στο αρχείο του ο Άγγελος Μπιστόλας.

Περισσότερα...

plaka-omogeneis.jpgΜπορούμε να διακρίνουμε δύο ρεύματα Βλαχοκερασιωτών μεταναστών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, το πρωτοπόρο (1880-1920) και το νεότερο ρεύμα (1950-1970). Το πρωτοπόρο ρεύμα είχε ως τόπο προορισμού τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ειδικότερα την πολιτεία της Πενσυλβανίας και την πόλη του Πίτσμπουργκ.  Το νεότερο ρεύμα είχε ως προορισμό τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Περισσότερα...

Μια Χειρονομία Ευγνωμοσύνης

evergetes.jpgΘεωρητικά, ο όρος «ευεργέτης» μπορεί να περιλαμβάνει άτομα/συλλόγους/ιδρύματα, που έχουν, με κάποιο τρόπο, ωφελήσει, υλικά και/ή ηθικά, κάποια κοινότητα ή κοινωνική ομάδα. Στην περίπτωσή μας εννοούμε ευεργέτες ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής τους, και ανεξάρτητα από το εάν έχουν αποβιώσει ή είναι εν ζωή. Οι ευεργέτες μπορεί να είναι ελλαδίτες και ομογενείς Βλαχοκερασιώτες καθώς και μη Βλαχοκερασιώτες.

Περισσότερα...

Νέα του Ψ. Μ. Βλαχοκερασιάς

Χάρτης / Map